Hands-on: LG's 360 VR is een leuke headset voor een niche

Als je een VR-bril wilt maken kun je het goedkoop doen zoals Google met zijn Cardboard, of all-in gaan met een peperdure bril als de Rift of de Vive Pre. LG probeert het midden te vinden met de LG 360 VR. Een kleine, compacte VR-bril die samenwerkt met je telefoon. Het apparaat is niet duur - maar dat merk je ook meteen.

De VR-markt begint eindelijk vorm te krijgen nadat er twee turbulente jaren van zoeken en proberen zijn geweest. En in die complexe markt zijn er spotgoedkope Cardboard-achtige headsets in overvloed, die door iedere Chinese fabrikant voor een tientje worden geproduceerd. Aan de andere kant zijn er de twee reuzen Oculus en HTC, die met de Rift en de Vive Pre de dure modellen met top-specificaties in handen hebben.

Dat maakt het moeilijk nu met een nieuwe headset te komen. Met een nieuwe kleine headset val je weg tussen de concurrentie, en het ontwikkelen van een concurrent van de Rift is een peperdure opgave. Maar in de middenklasse ligt nog een groot leeg veld, en daar springt LG in met de 360 VR.

Hoe het werkt

De 360 VR is een goedkope headset, maar wel eentje die meer doet dan alleen het weergeven van een display. De headset werkt met een telefoon samen, al kan dat alleen met een G5. Dat klinkt als een tegenvaller, maar de originele Gear VR van Samsung was destijds ook alleen geschikt voor de niche Note 4. 

Door een telefoon aan te sluiten op de headset krijg je een spiegeling te zien van het display. In tegenstelling tot Cardboard-achtige modellen of de Gear VR moet je LG's headset echter aansluiten via een kabel. Dat betekent dat je telefoon daarnaast nog te gebruiken is, en dat je op die manier de bewegingssensor in het toestel nog kunt gebruiken om bijvoorbeeld te navigeren door het beeld.

© PXimport

LG levert zelf een paar applicaties mee, zoals een foto- en video-app waarmee je beelden kunt bekijken die je met een 360-camera hebt gemaakt. Je kunt daarnaast ook gewone Cardboard-apps vanaf Android gebruiken op de bril.

Goedkoop

Dat klinkt alsof de 360 VR potentie heeft, al waren we nog niet erg onder de indruk van het apparaat zelf. Dat voelt namelijk nogal goedkoop aan, met twee slappe pootjes die bewust niet erg stevig zijn omdat je ze dicht kunt klappen als een echte bril. Op die manier maakt LG het apparaat in ieder geval een stuk mobieler dan concurrerende brillen.

Maar ook de rest van het apparaat voelt nogal goedkoop aan. Het plastic aan de zijkant is makkelijk in te deuken en de knoppen voor 'OK' en 'Vorige' bovenop zitten los. Ook de lenzen zien er niet erg geavanceerd uit.

LG heeft nog geen prijzen of beschikbaarheid genoemd van het apparaat, maar het lijkt erop dat de 360 VR vooral een leuk extra'tje is dat het misschien bij de G5 geeft. Of er echt veel mee gedaan wordt, moet dan ook nog blijken.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000