Op zoek naar de meerwaarde van wearables: deel 2

Smartwatches die vooral medische doeleinden krijgen en GPS-halsbanden voor huisdieren die zelfrijdende auto's laten remmen. Wie verder kijkt dan zijn neus lang is, ziet een hoop kansen voor wearables de niet altijd even voor de hand liggen.

Lees ook deel 1, over o.a. smartwatches, fitnesstrackers en smartjackets.

Smart rings

Technologie in een ring proppen, gaan we dan niet een beetje ver? We kunnen ons voorstellen dat er mensen zijn die dat denken, immers niet alles hoeft slim te worden en hoeveel technologie kun je in zo’n klein voorwerp kwijt? Tja, eigenlijk nog best veel. Waarom dat onmisbaar zou kunnen zijn? Gekscherend moeten we een beetje denken aan Sinterklaas die eind vorig jaar in het sinterklaasjournaal onthulde dat hij een ring heeft waarmee hij de deuren open kan maken. Dat is dus precies waar je een smartring voor zou kunnen gebruiken. 

Kerv is een voorbeeld van een ring die dat kan. Voor omgerekend 59 euro krijg je een ring die kan communiceren met je smartlocks, waardoor je dus zonder problemen de deur kunt openen. Maar waarmee je ook contactloos kunt betalen en die je kunt gebruiken als identificatiemiddel én voor gegevensoverdracht. Het nadeel: het maakt zo’n ring natuurlijk ook heel interessant voor kwaadwillenden en áls je hem verliest is dat natuurlijk enorm riskant.

© PXimport

Smart glasses

Denk je aan smartglasses, dan denk je al snel aan termen als Glasshole, wat één van de redenen is dat de Google Glass niet helemaal uit de verf zijn gekomen. Toch zien we veel meer voordelen dan nadelen van slimme brillen. We hebben het dan niet zozeer over de mogelijkheid om alles vast te leggen wat je ziet (al zou de wereld er een stuk veiliger van worden als elk paar ogen ook direct een paar camera’s was, los van de privacyvraagstukken die dit met zich meebrengt), maar vooral over augmented reality. 

Dat brengt leuke toepassingen met zich mee, zoals een gids die je extra informatie kan geven over gebouwen of je langs een bepaalde route kan leiden door een filter over de bestaande wereld te leggen. Maar duik je wat dieper in de mogelijkheden en verbind je de bril voortdurend met het internet, dan zijn je ogen dus verbonden met een wereldwijde database. Dat zou van pas kunnen komen bij vermiste kinderen (miljoenen ogen/camera’s die scannen naar een gezicht, voortvluchtige criminelen enzovoort. Smartglasses gaan een enorm privacyprobleem veroorzaken, maar ook fantastische mogelijkheden bieden. De vraag is wat er zwaarder weegt.

© PXimport

Slim ondergoed

Tja, het klinkt natuurlijk wel een beetje lachwekkend: slim ondergoed. Maar hoewel óók dit weer een beetje klinkt alsof de wereld aan het doorslaan is in zijn drang om alles slim te maken, is er daadwerkelijk iets te zeggen voor slim ondergoed. Al is het maar omdat er geen kledingstuk is dat zo dicht op je huid zit als je ondergoed. Het gaat dan in dit geval ook niet om ondergoed dat je via je smartphone laat weten dat die natte wind in werkelijkheid iets meer was dan een wind, maar om ondergoed die je lichaamsfuncties in de gaten houdt. 

Zo komt er van de Japanse ondergoedfabrikant Gunze Ltd. in maart van dit jaar een onderbroek op de markt die (gekoppeld aan je smartphone) je hartslag kan meten, de stand van je rug in de gaten houdt en zelfs claimt je calorie-inname te meten. Dit soort gegevens is natuurlijk goud waard als het gaat om verbetering van je levensstijl, voorkomen van rugklachten en ander letsel. Dan wordt het wat ons betreft al snel een stuk minder lachwekkend.

© PXimport

VR-brillen

De virtualreality-bril is natuurlijk wel een heel grote wearable. Daarbij zijn de brillen op dit moment nog niet volledig draagbaar omdat er een flinke computer of gameconsole aan moet hangen (smartphone-versies uitgezonderd). Bij virtual reality denk je waarschijnlijk als eerste aan games en daar is het natuurlijk ook wel een fantastische toepassing voor. Maar de mogelijkheden gaan veel verder en daar hoeven we niet eens voor naar de toekomst. Want hoewel we ons prima kunnen voorstellen dat we straks virtueel reizen (met de juiste haptische feedback), wordt dat ook nu al gedaan. 

Zo is er een project gaande waarbij bejaarden een vr-bril krijgen opgezet om ze naar de gebieden uit hun jeugd te brengen waar ze wegens omstandigheden niet meer naartoe kunnen reizen. Ook wordt vr gebruikt bij dementie, om bepaalde herinneringsprikkels te stimuleren. Bij de eenzaamheid voor mensen die niet meer mobiel zijn gaat vr ook een gigantische rol spelen. De bril stelt je immers in staat om eindeloos ver te reizen zonder je stoel te hoeven verlaten. Dat is misschien een droom voor luie mensen, maar een zegen voor mensen die zouden willen reizen, maar niet meer kunnen.

Media has no description

© PXimport

Slimme schoenen

Serieus? Moeten nu zelfs onze schoenen slim worden? Het hoeft natuurlijk niet, maar het zou wel een wereld van verschil kunnen maken. In eerste instantie denken we hierbij natuurlijk aan de Self Lacing Shoes van Nike (naar het voorbeeld van Back to the Future) die ervoor zorgen dat je nooit meer je veters hoeft te strikken. Je zou natuurlijk kunnen zeggen dat dat het ultieme voorbeeld is van luiheid, maar dan heb je waarschijnlijk een gezond lijf. Dergelijke schoenen kunnen fantastisch zijn voor mensen met rugproblemen of die om andere redenen maar moeilijk hun veters kunnen strikken. 

Daarnaast denken we bij slimme schoenen aan schoenen met ingebouwde fitnesstrackers of aan een opblaasbare zool – ken je ze nog, de Nike Air Max? –, met als verschil dat je deze niet handmatig oppompt, maar dat sensors in je schoen aan de hand van het oppervlak waarop je loopt (of de manier waarop je loopt: lopen, rennen, hardlopen) de dikte en luchtverdeling van je zool bepalen. Dat zou heel wat blessures kunnen voorkomen.

© PXimport

Tekst: Martin Gijzemijter

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten