IFA 2015: Hands-on met de nieuwe Zenwatch 2 van ASUS

© CIDimport

IFA 2015: Hands-on met de nieuwe Zenwatch 2 van ASUS

Geplaatst: 8 september 2015 - 10:51

Aangepast: 26 augustus 2022 - 21:51

Redactie ID.nl

De eerste Zenwatch van ASUS had naast een lage prijs ook een bijzonder fraai design, wat uiteindelijk wel erg belangrijk is voor een smartwatch. We waren dan ook erg benieuwd naar de opvolger van het horloge, en mochten daar tijdens de IFA-beurs in Berlijn mee aan de slag.

De Zenwatch 2 lijkt qua ontwerp erg veel op zijn voorganger, maar dat is wat ons betreft helemaal niet erg: De Zenwatch was een mooi horloge. Het grote verschil is het metalen kroontje aan de zijkant van het horloge. In tegenstelling tot 'gewone' horloges kun je daar niet aan draaien, maar is het alleen bedoeld om erop te drukken. Je zet daarmee het horloge aan, en kunt ermee terug naar de wijzerplaat. Niet heel spannend dus, maar het zorgt er wel voor dat de ZenWatch 2 wat meer op een echt horloge lijkt. Bovendien is een 'kroon' een handigere locatie dan de achterkant waar het knopje op de eerste ZenWatch zat.

Twee maten

De Zenwatch 2 komt in twee maten beschikbaar: een versie die grofweg even groot is als de eerste ZenWatch met een afmeting van 49x41 mm en een kleinere uitvoering met een afmeting van 45 x 37 mm. In Nederland hebben beide uitvoeringen een zilverkleurige kast. De kleinste variant is overigens nog altijd groter dan de grootste Apple Watch. Qua getoonde informatie maakt dat verder niet uit, beide OLED-schermen hebben een resolutie van 320 x 320 pixels. Dat is een lagere resolutie dan andere smartwatches, maar die zijn dan ook een stuk duurder. Het lijkt op de grotere variant om hetzelfde scherm als op de eerste uitvoering te gaan. Dat scherm vonden we tegenvallen qua helderheid en het lijtk er op dat dit ook voor deze ZenWatch 2 geldt.

ASUS lijkt zich met het kleinere model vooral te richten op vrouwen - al zegt het bedrijf niet dat dat zo is. Het is echter de zachtroze kleur van het kleine model, en de donkerblauwe leren kleur van het grote model, die verraden dat er wel degelijk 2 doelgroepen voor het horloge zijn.

Stijlvol

De combinatie van de kast en lederen bandje maakt de ZenWatch 2 stijlvol. Op de stand van ASUS zagen we ook andere bandjes van metaal en rubber, maar deze komen (vooralsnog) niet naar Nederland. Is blauw of roze niet helemaal niet je ding, dan kun je het standaardbandje eenvoudig verwijderen en een eigen horlogebandje bevestigen.

Eigen wijzerplaten

Het horloge draait op Android Wear dat sinds kort ook geschikt is voor samenwerking met iOS. Naast de normale koppelingsmogelijkheden heeft ASUS een Android-app voor de ZenWatch 2 gemaakt. Met de app kun je eenvoudig de wijzerplaat wijzigen. Ook kun je op sommige wijzerplaten eenvoudig meer informatie tonen dan standaard het geval is en kun je bijvoorbeeld de accuduur, gelopen stappen, de tijd en afspraken in één oogopslag zien. Het wijzigen van de wijzerplaat is overigens sowieso niet zo lastig in Android Wear, maar de extra app is een leuke toevoeging.

Aanvulling > vervanging

In tegenstelling tot het eerdere model is de Zenwatch 2 echt bedoeld als aanvulling op je smartphone, in plaats van een vervanger. Gezondsheids-apps en -meters (zoals een hartslagmeter en een 'stressmeter') zitten niet in het nieuwe model. Dat vinden we niet zo heel erg - de functie werkt in het originele model niet erg goed en voelde wat overbodig aan. De stappenteller is wel een stuk nuttiger, dus zijn we blij dat die niet alleen in het model zit, maar zelfs is verbeterd.

(Voorlopige) conclusie

De ZenWatch 2 ziet er goed uit, zeker als je weet dat hij met een prijs van 169 euro een stuk goedkoper is dan de meeste andere Android Wear-smartwatches. Ook kost hij nog minder dan de eerste ZenWatch die al niet erg duur was. Zowel de normale als de kleinere variant zijn even duur. Voor dat geld krijg je een fraai ogende smartwatch met een lederen bandje. Het grootste minpunt lijkt net als op zijn voorganger het scherm te zijn dat wat helderder had mogen zijn. De prijs maakt echter een hoop goed. De grotere variant is in oktober te koop terwijl de kleinere variant later dit jaar volgt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten