Huawei Watch GT 3 Pro – sporten met extra belasting</p>

© PXimport

Huawei Watch GT 3 Pro – sporten met extra belasting</p>

Sport elektronica

Geplaatst: 9 juni 2022 - 09:12

Aangepast: 25 november 2022 - 11:39

Wesley Akkerman

De Huawei Watch GT 3 Pro is een premium smartwatch die draait op HarmonyOS. Dat is een besturingssysteem dat Huawei zelf ontwikkelde. Je gebruikt het slimme horloge in combinatie met Android of iOS. Het model dat wij testen, de Titanium-versie, gaat tot twee weken mee op een volle accu. Is dat het sterkste punt van de smartwatch?

Vergis je niet in het huidige aanbod van Huawei. De Watch GT 3 Pro is namelijk in verschillende varianten beschikbaar. In de basis zit er al verschil tussen Titanium en Ceramic: het eerstgenoemde model is groter en doet er ongeveer twee weken over om helemaal te ontladen. De ceramische versie is ietsjes kleiner en is na een week helemaal leeg. Daarnaast heb je ook nog verschil in bandjes.

Op de website van Huawei zie je dat je de keuze hebt uit drie versies: het goedkoopste model heeft een prijs van ongeveer 370 euro, terwijl de duurste bijna 500 euro kost.

© PXimport

© PXimport

Geen populair segment

Wij testen het model van 500 euro. Dat is belangrijk om te weten, omdat die versie een speciale armband heeft. Het kliksysteem biedt aanvankelijk één maat aan, waardoor niet iedereen dat ding om z’n pols kan dragen. Misschien is je pols te smal of te breed – je komt er alleen achter op het moment dat je hem een keertje om doet. Je kunt de schakels er wel tussenuit halen als je dat wil, waardoor de band kleiner wordt. Maar heel snel groter maken, lukt niet. Je krijgt er geen extra schakels bij.

Dit is een gewaagde keuze; de smartwatch is immers geen populair segment binnen de consumentenelektronica en zodoende sluit je mensen potentieel uit. Dat is waarschijnlijk de groep mensen die een smartwatch zoekt die het traditionele horloge moet vervangen.

Deze versie van de Huawei Watch GT 3 Pro heeft die potentie wel in zich, als we kijken naar het uitmuntende en premium design. Het is dat het scherm doorgaans uitstaat, want anders heb je op het eerste gezicht niet de indruk met een smartwatch te maken te hebben. 

Een andere gewaagde keuze is gewicht en de grootte van de smartwatch. Hij is namelijk vrij zwaar en fors, waardoor die minder geschikt is voor mensen die van subtielere horloges houden. Dat design heeft ook nog een ander nadeel: het horloge zit namelijk niet heel lekker wanneer je er mee gaat sporten.

© PXimport

© PXimport

Prachtig amoled-scherm

In die vrij logge kast zit een prachtig amoled-scherm van 1,43 inch. Dat scherm beschikt over een strakke en scherpe resolutie van 466 bij 466 pixels. Scherper dan dit krijg je voorlopig niet om je pols. Alles wat je op dat scherm bekijkt oogt ontzettend strak, kleurrijk en duidelijk.

Afbeeldingen, berichten, instellingen; alles komt zeer duidelijk in beeld. Daarnaast ogen de wijzerplaten zeer tof, helemaal wanneer je voor een versie kiest met een zwarte achtergrond. Het lijkt alsof die achtergrond dan naadloos overgaat in de zwarte rand om het scherm. Het oogt weergaloos.

De kast van titanium heeft een gepolijste afwerking, met aan de onderkant (het deel dat op je huid rust) een ceramische laag. Het saffierglas bovenop beschermt de Huawei Watch GT 3 Pro van krassen en andere beschadigingen, waardoor het horloge over het algemeen flink scoort op het gebied van duurzaamheid. 

Combineer dan met een batterijduur van zeven tot veertien dagen (afhankelijk van gebruik) en je houdt smartwatchervaring over die op het eerste gezicht niet tegenvalt. Het apparaat doet wat het moet doen en is daar dus behoorlijk goed in. Maar hoe zit het met de software?

© PXimport

© PXimport

HarmonyOS en het gebrek aan apps

De hardware is echt van topniveau. Daar hebben we, op één aspect na, niets op aan te merken. Het probleem met dit product, of de producten in het algemeen, van Huawei, is de software. HarmonyOS is licht, werkt prettig en reageert ontzettend snel en soepel op je input. Maar heel veel biedt het systeem, naast de standaardopties, niet aan. Sportprestaties bijhouden, notificaties ontvangen, berichten (beperkt) beantwoorden, hartslag meten – het kan allemaal met het ding, maar daar houdt het zo’n beetje mee op. Het extra appaanbod is zo mager dat het er net zo goed niet had kunnen zijn.

Ergens kun je de kanttekening plaatsen dat Huawei niet net zo groot is als Samsung en Apple en dat het bedrijf daarom worstelt met het aanbieden van apps van derde partijen binnen zijn eigen downloadwinkel. Maar daar heb je als consument en gebruiker natuurlijk vrij weinig aan. Het zal hen een worst wezen waarom dit zo is – zij zien alleen dat diensten als Spotify afwezig zijn en dat muziekbediening dus al problematisch wordt. Soms kun je sommige dingen nog met een bepaalde omweg regelen, maar je haalt geen smartwatch in huis om er vervolgens op te gaan zitten klooien. 

© PXimport

Sport, sport en nog een sport

Waar de Huawei Watch GT 3 Pro dan weer wél heel goed in is, is het aanbieden van verschillende sportmogelijkheden. De smartwatch ondersteunt een breed scala aan sporten, waardoor je een goede indruk krijgt van je sportprestaties. Het maakt dan niet uit of je hardloopt, fiets, zwemt of bijvoorbeeld skiet, aangezien Huawei meer dan genoeg sporten aanbiedt. Je krijgt inzicht in je hartslag, afgelegde afstand, sportduur en zelfs de hoeveelheid zuurstof in je bloed. Ook kun je je slaap in kaart brengen en krijg je een overzicht van het aantal verbrande calorieën.

Lees ook: Helpt een smartwatch je gezonder te leven?

Maar ook hier moeten we helaas een kanttekening plaatsen. Na wat tripjes naar de sportschool om flink tekeer te gaan op een hometrainer (je moet iets over hebben voor je werk), merken we op dat het aantal verbrande calorieën op de smartwatch niet overeenkomt met het aantal op het beeldscherm van de trainer. Het verschil is echt behoorlijk, wat dit een kwalijke zaak maakt. Het verschil zit hem in de meetmethode: de Watch maakt een weloverwogen schatting op basis van je hartslag, terwijl professionele fitnessapparatuur meer meetpunten heeft voor de data.

Je kunt het een smartwatch, zeker eentje gericht op fitness, natuurlijk kwalijk nemen dat dit het geval is. Maar ergens is het ook logisch. Wanneer een apparaat minder meetpunten heeft, dan zijn de bevindingen minder nauwkeurig. Echter, een verschil van bijna 200 calorieën op een binnenfietstocht van vijftig minuten gaat het idee van ‘minder nauwkeurig’ voorbij. En dat terwijl de Huawei Watch GT 3 Pro juist zo accuraat is op alle andere onderdelen met betrekking tot sport… Het is heel jammer, maar daardoor verliest het apparaat een goede troef, die die zo hard nodig heeft.

© PXimport

Huawei Watch GT 3 Pro – conclusie

De Huawei Watch GT 3 Pro heeft wat ons betreft drie dingen om goed op te scoren: design, batterijduur en sportopties. Dit zijn zeer belangrijke onderdelen voor slimme horloges, onderdelen die fabrikanten echt op orde moeten hebben om relevant te zijn. Op het gebied van sport scoort Huawei goed, maar de gigantische steek die het laat vallen maakt het apparaat bijna nutteloos. Qua design en accuduur scoort de smartwatch dan weer heel goed. Dit is waarschijnlijk het mooiste slimme horloge van dit moment, eentje dat veel wegheeft van een traditioneel horloge.

Maar als je dan zo’n horloge wil, met slimme functies, dan kun je beter elders kijken. Hoewel de Huawei Watch GT 3 Pro oogstrelend is, fijne (doch beperkte) software heeft en lekker lang meegaat, zijn dat niet dé redenen om per se voor deze smartwatchserie te kiezen. Die eigenschappen komen we ook elders tegen. En als je liever geen HarmonyOS of software in het algemeen gebruikt, dan kun je alsnog voor een hybride model gaan: een normaal horloge dat enkele opties voor sport en communicatie aanbiedt. Die zijn goedkoper en doen verder precies wat je ervan verwacht.

6,0

ONS OORDEEL

Huawei GT 3 Pro

Pluspunten

Android en iOS

Premium design

Batterijduur

Amoled-scherm

Overzichtelijke software

Minpunten

Beperkte hoeveelheid apps

Calorieënteller wijkt af

Band niet superflexibel

Prijs

Conclusie

**Adviesprijs** € 499,- **Kleuren** zilver **Platform** Android, iOS **Scherm** amoled (466 bij 466 pixels) **Formaat** 46,6 mm bij 46,6 mm bij 10,9 mm **Gewicht** 54 gram **Sensoren** hartslagmeter, acceleratiemeter, stappenteller, calorieënteller, slaapmonitor, hoogtemeter **Connectiviteit** bluetooth **Overig** waterdicht **Website** [www.huawei.com]( https://consumer.huawei.com/nl/wearables/watch-gt3-pro-titanium/buy/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000