Garmin Forerunner 955 - Sporthorloge in het zonnetje

© PXimport

Garmin Forerunner 955 - Sporthorloge in het zonnetje

Geplaatst: 4 augustus 2022 - 06:47

Aangepast: 14 december 2022 - 09:50

Edmond Varwijk

Tegelijk met het wat prijs-prestatie betreft onverslaanbare budgetmodel de Forerunner 255, vernieuwt Garmin met de 955 en 955 Solar het absolute topmodel in de Forerunner-serie. Een multisport-sporthorloge waar reikhalzend naar is uitgekeken.

Kopers van premium-modellen zijn vaak gevoelig voor de druk dat er een nieuwer, beter model te koop is dan wat zij op dat moment aan de pols dragen. Dit biedt anderen de kansen om kort na de introductie van een nieuw premium-model, voor een vriendelijke prijs een eerder-topmodel tweedehands aan te schaffen. 

 Of met de komst van de Forerunner 955 en Forerunner 955 Solar het aanbod tweedehands Forerunners direct sky-high zal gaan, valt echter te betwijfelen. De vernieuwing in de hardware van de 955’s valt erg mee (of moet ik zeggen, tegen), die zit veel meer in de nieuwe firmware. En dat is goed nieuws voor veel andere hardlopers, want die is ook beschikbaar voor een aantal andere Garmin-modellen.   

Solar-functie beperkt nuttig

Energieneutraal, wie wil het niet zijn? En het sporthorloge opladen met een ingebouwde zonnecel ligt dan ook zeer voor de hand. Dit kan met de duurdere van de twee nieuwe Forerunners, de 955 Solar. Deze beschikt over een zonnecel die onder maar vooral in de rand van het scherm zonlicht opvangt en gebruikt om de batterij bij te laden. Bijladen, want voor echt opladen is de opbrengst te gering en blijft een stopcontact én natuurlijk de specifieke Garmin-oplaadkabel nodig.

 

© PXimport

Vreemd genoeg is door de beperkte opbrengst van de zonnecel, de solar-functie vooral nuttig voor niet-sporters. Zij kunnen er de accuduur mee oprekken van 15 naar 20 dagen zolang ze maar net gaan sporten. Gebruik je de 955 Solar wél actief dan is de winst minimaal tot zelfs nul.

Bij alleen GPS verlengt de zonnecel de gebruiksduur van 31 tot 34 uur (+17%), bij gebruik van multi-band GPS van 20 tot 22 uur (+10%) maar zodra je de muziekfunctie inschakelt, is er geen winst meer. De accuduur is en blijft dan 10,5 uur bij GPS met muziek en bij multi-band GPS met muziek 8,5 uur.

Juist bij de voor sporters relevante gebruiksscenario’s levert de solar-functie dus eigenlijk geen voordeel en is het vooral een gimmick voor wie de techniek interessant vindt én daar honderd euro voor over heeft. Garmin zal hopen in de toekomst de effectiviteit van de zonnecel te kunnen verhogen maar je vraagt je af, waarom zo nadrukkelijk op zonne-energie wordt ingezet.

Vaak is gesproken over kinetiek, opladen door de arm- en polsbewegingen bestaat al heel lang; maar heeft met het energieverlies bij de omzetting naar elektriciteit en de introductie van een mechanische component zeker ook zijn uitdagingen.

 

© PXimport

Nieuwe hardware

De 955 en 955 Solar zijn even groot, de met glasvezel versterkte polymeer-behuizing is 46,5 x 46,5 x 14,4 millimeter, een fractie kleiner maar wel dikker dan de 945 en juist iets kleiner en dunner dan de 945 LTE. Ook het scherm is op beide 955’s identiek, 33 mm doorsnede en een resolutie van 260 x 260 pixels. De 955 weegt 53 gram, de Solar 1 gram meer.

 Het zijn verschillen die in het gebruik niet merkbaar zijn en op geen enkele wijze een koopbeslissing zouden moeten bepalen. Vergeleken met de iets goedkopere Forerunner 745 beschikt de 955 over een aanraakscherm als aanvulling op de bediening met de vijf bekende knoppen. Onder het krasbestendige Gorilla-glas zit een Memory-in-Pixel-scherm (MIPS) dat minder kleuren en pixels heeft dan het OLED-scherm van sommige andere Garmin-modellen zoals Fenix en Venu. MIPS heeft als voordeel dat het weinig energie verbruikt en in de meeste omstandigheden goed leesbaar is. 

Beide modellen beschikken over 32GB geheugen voor natuurlijk eindeloos veel activiteitgegevens maar ook muziek, topografische kaarten en tracks voor golfen en skiën. De topografische kaart van Europa is al aanwezig, andere kaarten kunnen eenvoudig via wifi worden toegevoegd en zonder verdere kosten. Er is helaas geen LTE-versie van de 955, wat betekent dat er altijd een smartphone nodig is voor het ontvangen en verzenden van data maar ook toch wel handige functies als live-tracking, het verzenden van een noodsignaal.

Connectiviteit is er via bluetooth om bijvoorbeeld een koptelefoon en smartphone te koppelen, ANT+ voor verbinding met andere sportapparatuur en natuurlijk wifi voor echte dataoverdracht zoals muziek via Spotify of Deezer, kaarten en ook systeemupdates.

 

© PXimport

Multi-band GPS

De voor sporters belangrijkste nieuwe mogelijkheid van de 955 en 955 Solar is multi-band GPS. Hierbij GPS gebruikt GPS alle signalen die het ontvangt in plaats van alleen de standaard en dit geeft een extra nauwkeurige plaatsbepaling. Dit lijkt een futiliteit maar is vooral nuttig in situaties waarin het standaard GPS-signaal beperkt is en leidt tot geen of een onnauwkeurige vastlegging van de route. Denk hierbij aan de bergen maar zeker ook aan gebieden met veel hoogbouw zoals binnensteden. 

 

© PXimport

HRV-status en trainingsadvies

Nieuwe is de hartslagvariatie (HRV) die we ook al bij de nieuwe Forerunner 255 tegenkwamen. De hartslagvariatie is een indicatie voor de overall fitheid, het stressniveau en of je overtraint bent en daarmee input voor of er die dag meer of minder intensief getraind moet worden. Wat de HRV in essentie doet is de variatie in de tijd tussen twee hartslagen meten, miliseconden dus.

De meting gebeurt ’s nachts gedurende minimaal drie opeenvolgende weken en resulteert elke ochtend in een statusrapport over nachtrust, gezondheid en fitheid. Het is een van de vele indicatoren die Garmin berekent met de gegevens van de verschillende sensoren en de trainingshistorie. De uitkomsten zijn interessant en zeker leuk om eens dieper in te kijken, de weergave van de data in Garmin Connect app en website zijn dan echter wel de betere keuze.

Activiteiten die je daar in de agenda zit werden al gesynchroniseerd, maar er is nu ook een eigen Race Planning-widget die je eenvoudig aan de interface van de Forerunner 955 en 955 Solar kunt toevoegen. 

 

© PXimport

De widget toont behalve het evenement zelf (sport, afstand, locatie) ook de verwachtte tijd die je erover zult doen en dingen als de weersvoorspelling voor die dag en de locatie evenals de kaart van die omgeving. Belangrijker is dat Garmin de door jezelf gepland wedstrijden gebruikt als input voor het persoonlijke trainingsschema. 

Dit kennen we al van de dagelijkse trainingsadviezen, maar die worden nu nadrukkelijker gebruikt als voorbereiding op de geplande wedstrijd. Je staat dus beter voorbereid aan de start. Zeker een verbetering en een waar Garmin net als Polar alle gegevens die het van je meet en weet gebruikt om tot zinnige trainingsplannen te komen. 

Lees ook: Helpt een smartwatch je gezonder te leven?

Een andere nieuwe sportfunctie waar Garmin hoog over opgeeft is de native running-power (hardloopvermogen). Dit is een extra indicator zoals ook hartslag, cadans en snelheid dat zijn, die je tijdens het rennen en ook bij de analyse kunt gebruiken. De manier waarop deze running-power wordt berekend of geïnterpreteerd verschilt per merk sporthorloge en ook Garmin heeft hierin zijn eigen weg gekozen. 

Hoewel dit nu standaard in de 955-software zit, om het te gebruiken is een Running Dynamics-schoensensor of de net nieuwe HRM-Pro hartslagsensor nodig, respectievelijk 70 en 130 euro. En dat terwijl er ook sporthorlogemerken zijn zoals Polar en Coros die het hardloopvermogen gewoon aan de pols berekenen zonder extra’s of Stryd dat er een hele productlijn omheen gebouwd heeft en nog veel meer mee doet.  

 

© PXimport

Multisport smartwatches

De Forerunner 955 en 955 Solar zijn volwaardige multisport-smartwatches met een groot aantal sport- en activiteitsprofielen zoals binnen en buiten hardlopen, trailrunning, ultrarunning, fietsen, wielrennen, mountainbiken, e-fietsen, indoorfietsen, zwemmen binnen en buiten, hiken, klimmen, skien, snowboarden, langlaufen, suppen, tennis, padel, fitness, krachttraining en yoga en ja, ook gewoon een stappenteller. Daarbij kaarten, navigatie, 42.000 golfbanen wereldwijd en nog veel meer. 

Behalve de al genoemde GPS-varianten, is er een polshartslagmeter, een barometrische hoogtemeter, een kompas, gyroscoop, versnellingsmeter en thermometer. De hartslag wordt elke seconde gemeten, bij inspanning én rust, en de Pulse Ox saturatiemeter voegt daar het bloedzuurstofgehalte aan toe. Ook zijn er smartwatchfuncties als het ontvangen en lezen van meldingen van de smartphone op de Forerunner, een kalender, weer, muziekbediening, Garmin Pay voor betalingen onderweg en nog meer. 

Conclusie

De Forerunner 955 is het nieuwe topmodel in de Forerunner-serie van Garmin. Een serie die vooral dankzij het lichte gewicht en sporthorloge-uiterlijk, ook nog echt herkenbaar is als specifiek voor de sporter. Het aantal ondersteunde sporten is groot evenals de enorme hoeveelheid opties en analyses die Garmin aanbiedt. 

Het is teveel om allemaal te gebruiken maar dankzij de goede software én de volledig aan te passen interface van de Forerunners, kan iedereen die functies selecteren die de persoonlijke voorkeur hebben en deze toegankelijk positioneren. 

Dat de solar-functie maar gering van waarde is en LTE ontbreekt, zijn kanttekeningen in een verder zeer goed en slim sporthorloge dat weliswaar niet goedkoop is maar gezien uitvoering en functionaliteit zeer acceptabel geprijsd is. 

8,0

Ons oordeel

Garmin Forerunner 955-series sporthorloge

Pluspunten

Knoppen én aanraakscherm

Sportfuncties

Gezondheidsfuncties

Garmin Pay

Prijs

Minpunten

Geen LTE

Solar

Niet-standaard oplader

Conclusie

**Adviesprijs Forerunner 955:** € 549,99**Adviesprijs Forerunner 955 Solar:**€ 649,99 **Kleuren:** zwart,wit **Platform:** Android, iOS **Scherm:** MIP (260 x 260) **Formaat:** 46,5 x 46,5 x 14,4 mm **Gewicht:** 53 gram polymeer **Sensoren:** hartslagmeter, ademhalingssnelheid, slaapmonitor, barometrische hoogtemeter, stappenteller **Connectiviteit:** wifi, bluetooth, ANT+ **Overig:** gps/glonass/galileo, waterdicht 50m, verwisselbare bandjes **Website:** [www.garmin.com](https://www.garmin.com)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten