Garmin Forerunner 255 - Topprestaties voor budgetprijs

© PXimport

Garmin Forerunner 255 - Topprestaties voor budgetprijs

Geplaatst: 15 juli 2022 - 09:56

Aangepast: 14 december 2022 - 12:37

Edmond Varwijk

Al zijn de lopers nog zo snel, Garmin achterhaalt ze wel. Het zou het motto van de nieuwe Forerunner 255-serie sporthorloges van Garmin kunnen zijn. Deze budget-Forerunner, traditioneel in het achterveld van team Garmin gepositioneerd, heeft namelijk een sprint getrokken die veel anderen het nakijken geeft. Dat geldt voor de concurrentie maar zelfs enkele duurdere Garmin-modellen.

Deze review zal finishen met een hele eenvoudige conclusie: wil je voor zo min mogelijk geld zoveel mogelijk Garmin, dan is de Forerunner 255 onverslaanbaar. En zelfs wanneer het geen Garmin hoeft te zijn omdat je nog niet vastzit in het ecosysteem van deze leverancier van sporthorloges met veel aanvullende services, ook dan zal de conclusie niet heel anders zijn. De upgrade die Garmin met de Forerunner 255-serie aan de onderkant van zijn totale aanbod geeft, maakt het namelijk een geduchte concurrent voor duurdere modellen zoals de Forerunner 745 én zet alle concurrentie op een achterstand die maar lastig in te halen zal zijn.

Garmin Forerunner 255

© PXimport

Vier modellen

De Forerunner 255 verschijnt in vier modellen, de twee grotere 255 en 255 Music en twee kleinere, de 255S en 255S Music. Allemaal zijn ze 13 mm dik, de beide 255-modellen daarbij 46 mm groot, de beide S-modellen 41 mm. De laatste dus meer geschikt voor de kleinere pols. De behuizing is van met polymeer versterkt glasvezel, de bovenzijde is van krasbestendig (maar niet onverwoestbaar) Gorilla Glass 3. Modellen met het nog sterkere saffierglas zijn er niet. Het MIP-beeldscherm is bij de grotere modellen 260 x 260 pixels groot, bij de S-modellen 218 x 218. De beide S-modellen zijn 10 gram lichter dan de niet-S-modellen, 39 gram tegen 49 gram.

Functioneel is er geen verschil tussen de vier behalve dat de beide Music-modellen opslag hebben voor 500 muzieknummers of podcasts en deze rechtstreeks op een met het horloge verbonden headset kunnen afspelen. De smartphone kan dus thuisblijven. Dit is een voordeel maar heeft zeker ook nadelen. Omdat de 255 geen eigen dataverbinding heeft zonder smartphone in de buurt, kun je alleen luisteren wat je vooraf hebt gedownload. En ook werken zonder smartphone alle connected functies niet. Dus geen LiveTracking waarbij het thuisfront je onderweg kan volgen, geen ongevallenbericht verzenden wanneer er onverhoopt iets misgaat en ook geen op de smartwatch binnenkomende berichten lezen onder het rennen. Dit maakt de business-case voor de duurdere Music-model lastig te maken.

Knoppen geen touch

De Forerunner 255 is een hardloopsmartwatch maar met volledige triathlon-ondersteuning. Wie behalve lopen ook wel eens fietst of zwemt of een heel andere sport wil doen zoals langlaufen, skiën, peddelsurfen, roeien, wandelen of krachttraining of gewoon rust zoekt in yoga. Ook voor die sporter is de Forerunner 255 geschikt. De hele serie beschikt hiervoor behalve over Multi-band GPS/Glonass/Galileo voor het vastleggen van de positie en het bepalen van de snelheid ook over een polshartslagmeter, een barometrische hoogtemeter, een kompas, gyroscoop, versnellingsmeter en thermometer. De hartslag wordt elke seconde gemeten, bij inspanning én rust, en de Pulse Ox saturatiemeter voegt daar het bloedzuurstofgehalte aan toe. Dit levert een bak gegevens op die door Garmin worden vertaald naar een ‘fitnessleeftijd’, ‘body-battery energiemonitor en mits de Forerunner ook ’s nachts wordt gedragen, analyse van de nachtrust en daarbij een slaapscore en inzichten in het herstel van het lichaam na de inspanningen de dag ervoor.

De registratie van al deze gegevens gebeurt automatisch tijdens het dragen van de Forerunner, voor het registreren van activiteiten of het bekijken van verzamelde gegevens zijn vijf knoppen aanwezig. De Forerunner 255 heeft geen aanraakscherm maar de bediening is helemaal volgens de Garmin-standaard en zeer snel te leren. Enig nadeel, wanneer je eenmaal dat weg kent in de menu’s zul je minder snel nieuwe functies en mogelijkheden ontdekken.

Garmin Forerunner 255

© PXimport

Garmin Forerunner 255

© PXimport

Garmin Forerunner 255

© PXimport

Garmin Forerunner 255

© PXimport

Garmin Forerunner 255

© PXimport

Sportfuncties

Voor de sporter heeft de Forerunner een groot aantal functies die helpen bij trainen en herstel. Naast gewoon het registeren van een activiteit is het mogelijk met hartslagzones te trainen en bij intervallen gesproken aanwijzingen over de afgelopen en komende interval te krijgen. Met opties als Virtual Partner, Virtual Racer en vooral Pacer Pro kan een tempostrategie worden bepaald voor een route waarbij tijdens het lopen of fietsen van de route dan direct duidelijk is of de sporter vóór of juist achter op het schema ligt. Bij fietsen kunnen extra cadans- en snelheidssensoren gekoppeld worden voor nog meer input en daarmee nog nauwkeurigere registratie en analyse.

 Ook voor fiets en zwemmen zijn er aanvullende sport-opties zoals een signaal of een vooraf ingestelde afstand of doel is bereikt, het vergelijken van resultaten met eerdere activiteiten, vastlegging van afstand, tempo, aantal slagen en slagsnelheid bij het zwemmen. Zijn alle gegevens gesynchroniseerd met Garmin Connect, het gratis online platform voor het verzamelen van de eigen sportprestaties en diepergaande analyses, dan komen er ook dagelijks trainings- en hersteladviezen. Als kleine update op wat eerder al mogelijk was kunnen deze trainingsadviezen nu eenvoudig voor komende dagen worden ingepland.

HRV-status

Een nieuwe functie waar Garmin hoog over opgeeft is de hartslagvariatie (HRV). Hiervoor registreert de Garmin niet alleen de hartslag maar ook de kleine afwijkingen daarin. Een variatie van milliseconden tussen twee hartslagen kon eerder al bij bepaalde modellen incidenteel worden vastgelegd via de Health Snapshot, maar de Forerunner 255-modellen doen dit continu. De HRV-status wordt ’s nachts gemeten gedurende minimaal drie opeenvolgende weken. Volgens Garmin is de HRV-status zeer geschikt als indicatie van de overall fitheid, het stressniveau, of je overtraind bent en daarmee de mate waarin gedurende de dag meer of minder intensief getraind kan worden. De HRV-status is gelukkig geen lastig te interpreteren waarde, Garmin drukt deze uit in ofwel rood, oranje of groen voor respectievelijk een mindere of juist betere fitheid. Dit is dan wel echt minder uitgebreid dan bij de topmodellen van Garmin die dezelfde meting doen maar een veel uitgebreidere rapportage samenstellen inclusief direct al op de HRV-status aangepaste trainingsadviezen.

Garmin Forerunner 255

© PXimport

Garmin Forerunner 255

© PXimport

Garmin Forerunner 255

© PXimport

Overige zaken

De Multiband-GPS is zeer nauwkeurig, er zijn voldoende smartwatchfuncties, en zowel de vastlegging van sportieve en dagelijkse inspanningen en nachtrust als ook de analyse en adviezen die daaruit komen zijn zeer waardevol in elk geval voor sporters maar ook voor wie het gewoon leuk vind zijn gezondheid en fitness te bewaken. Alleen wie echt hogere sportieve doelen wil en voordeel haalt uit nog uitgebreidere analyses of wie gewoon een robuuster horloge mooier vindt, heeft reden een van de meer high-end modellen van Garmin aan te schaffen. Handig is dat Garmin op alle modellen Garmin Pay biedt, voor contactloos betalen onderweg. Met een paar stappen koppel je een betaalkaart of creditkaart met de Forerunner en beveilig je het gebruik van de betaalfunctie met een pincode.

Conclusie: Garmin Forerunner 255 kopen?

350 of 400 euro is veel geld, maar passend voor een multisport-sporthorloge met de mogelijkheden van deze Garmin Forerunner 255-serie. Naast dat het door het lagere gewicht en de geringe een heel prettig horloge is om te dragen, biedt het voor zijn geld ongekende mogelijkheden. Aangevuld met een aantal handige smartwatchfuncties, Garmin Pay en de mogelijkheden van het Garmin Connect-platform is het een zeer aantrekkelijk aanbod. Hier zullen concurrenten Polar en Suunto van wakker liggen, voor hun HRV-status valt te vrezen.

9,0

Ons oordeel

Garmin Forerunner 255

Pluspunten

Sportfuncties

Gezondheidsfuncties

Garmin Pay

Prijs

Knoppen

Minpunten

Niet-standaard oplader

Geen aanraakscherm

Conclusie

**Prijs** vanaf € 349,- **Kleuren** blauw, grijs, rose, licht grijs, wit, zwart **Platform** Android, iOS **Scherm** MIP (260 x 260) **Formaat** 41 x 41 x 12,9 mm **Gewicht** 39 gram **Sensoren** hartslagmeter, ademhalingssnelheid, slaapmonitor, barometrische hoogtemeter, stappenteller **Connectiviteit** wifi, bluetooth, ANT+ **Overig** gps/glonass/galileo, waterdicht 50m, verwisselbare bandjes **Website** ...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten