5 tips voor de aanschaf van een hardloophorloge

© PXimport

5 tips voor de aanschaf van een hardloophorloge

Sport elektronica

Geplaatst: 17 augustus 2021 - 02:04

Aangepast: 25 november 2022 - 11:06

Justin Doornekamp

Ben je sinds de coronacrisis een fanatiek hardloper geworden? Dan wil je misschien wel een sporthorloge kopen die je prestaties uitgebreid bijhoudt. Waar moet je op letten als je een hardloophorloge wilt kopen? Wij geven je vijf tips.

1. Lees je in over de functies…

Een sporthorloge houdt, in tegenstelling tot veel activity trackers, niet alleen bij hoeveel stappen je hebt gezet, maar ook hoe hard je hebt gelopen en waar je hebt gelopen. Tegenwoordig hebben veel horloges bovendien een hartslagmeter, naast een meetfunctie voor het zuurstofgehalte in je bloed. Dit laatste kan handig zijn voor marathonlopers of als je vaak door de bergen loopt. Onderzoek welke functies jij handig vindt en zoek daar je horloge op uit. 

2. …maar ook over de bekende merken

Garmin en Polar zijn waarschijnlijk de bekendste merken als het gaat om sporthorloges, maar ook minder bekende namen als Suunto, Coros en Amazfit ontwikkelen hoogstaande producten. Desondanks kunnen de horloges veel van elkaar verschillen, zowel in functies als in prijs. Zo kan de Garmin Forerunner 945 voor veel hardlopers een goede keuze zijn, maar wil je af en toe ook zwemmen, skiën of fietsen dan is waarschijnlijk de veel duurdere en logge Garmin Fenix 6 beter. De Coros Vertix kan dan weer op extreme temperaturen blijven presteren en gaat maar liefst zestig uur mee voordat je deze aan de lader moet hangen. Ook Fitbit en Apple ontwikkelen steeds vaker sportfuncties voor hun horloges, maar lopen op dit gebied nog wel achter op Garmin of Polar.  

© PXimport

3. Let op accuduur en helderheid

Hardlopen doe je vermoedelijk buiten en dan wil je uiteraard wel het scherm van je horloge kunnen aflezen. Sommige hebben een helder AMOLED-scherm, terwijl Garmin werkt met de zogenoemde transflective memory-in-pixel-technologie, waarmee het scherm op zonnige dagen nog beter is af te lezen. Er zijn zelfs horloges die opladen bij blootstelling aan de zon.

Let ook op de accu van het horloge. Met GPS aan kan het snel gaan. 

4. Probeer het horloge uit

Niet alle horloges zien er hetzelfde uit en het ene horloge kan zwaarder wegen dan het andere. Zo is de Coros Pace 2 slechts 29 gram, terwijl de Fenix 6X maar liefst 96 gram weegt. Tijdens het hardlopen kan zo’n zwaar horloge helemaal niet fijn zitten, dus pas het even voordat je tot de aanschaf overgaat. Bedenk ook dat veel horloges een touchscreen hebben. Dit zorgt ervoor dat je scherm minder makkelijk kan bedienen dan bij een exemplaar met fysieke knoppen, helemaal als je in de winter met handschoenen loopt. 

© PXimport

5. Waterdicht?

Je mag ervan uitgaan dat een sporthorloge tegen zweet en regen kan, maar het loont om hier toch even goed naar te kijken. Met sommige horloges kun je met een gerust hart het water induiken, bij andere moet je dit niet doen.   

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000