Zo breng je structuur aan in je fotoarchief

© PXimport

Zo breng je structuur aan in je fotoarchief

Geplaatst: 17 februari 2020 - 07:22

Aangepast: 16 november 2022 - 13:30

Partnerredactie

Deel je fotoverzameling altijd overzichtelijk in. Want niets is zo vervelend als dat je honderd procent zeker weet dat er fantastische beelden in je fotoarchief zitten, maar je geen idee hebt waar te beginnen met zoeken. Dat structureren kan op verschillende manieren, waardoor er altijd wel een indeling bestaat die perfect bij jou past en prettig werkt.

Je begint altijd met de basis, het fundament. Dat is het opslagmedium waarop je jouw foto’s neerzet. De eerste prioriteit is dat je jouw beelden veilig opslaat. Een SSD is hier uitermate geschikt voor, omdat die aanzienlijk sneller en betrouwbaarder is dan een ouderwetse harde schijf. Daarnaast is een SSD heerlijk compact en licht. Neem de nieuwe Samsung T7 Touch. Die is zo klein als een betaalpasje, weegt bijna niets (slechts 58 gram) en met een maximale opslagcapaciteit van 2 terabyte neem je eenvoudig jouw volledige fotoarchief overal mee naartoe. De ingebouwde versleuteling (AES-256), beveiliging met vingerafdruksensor of wachtwoord en valbestendig tot twee meter, zorgen ervoor dat jouw foto’s en overige bestanden in goede handen zijn.

Welke foto’s maak jij?

Nu het fundament ligt, begin je met het aanmaken van een hoofdmap. Zodat je weet dat je hier moet zijn voor jouw foto’s. Deze map geef je een herkenbare naam, zoals Foto’s of Fotoverzameling of iets anders. Omdat je foto’s altijd kunt indelen in categorieën, maak je onder jouw hoofdmap meteen een stapeltje (sub)mappen aan. Fotografeer je bijvoorbeeld graag landschappen, maar ben je ook een liefhebber van architectuur, schiet je zo nu en dan indrukwekkende macrofoto’s van insecten, paddenstoelen, of bloemen, en reis je het liefst het hele jaar door naar mooie bestemmingen? Maak dan per categorie een map aan. Zo word je automatisch de goede kant opgestuurd. Hoe handig is dat!

Het gaat ook nog eens supersnel, want dankzij USB 3.2 GEN2 is de Samsung T7 Touch met snelheden tot ongeveer 1000 megabyte per seconde bijna tien keer sneller dan een traditionele hard disk. De SSD werkt zowel met je Windows PC als je Mac, altijd handig om te weten. In elke map mag je weer nieuwe mappen aanmaken, zodat je via een geraffineerd filter altijd vanzelf bij de juiste foto’s uitkomt. Denk aan een map Reizen met daaronder een map per unieke bestemming. Of een map Macro met eronder Insecten, Paddenstoelen en Bloemen. Of Portretfoto’s met daarin een map per geportretteerde. Werk je in opdracht, dan is een map per opdrachtgever ideaal.

Headerbeeld

© PXimport

Slim opsplitsen

Vooral als je ergens grote aantallen foto’s van hebt, is het slim om ze over een aantal mappen te verdelen. Gewoon door te kijken welke foto’s bij elkaar passen wat betreft bijvoorbeeld onderwerp of locatie en die vervolgens af te splitsen. Ben je bijvoorbeeld één keertje in Frankrijk geweest? Dan volstaat de map Frankrijk vast prima. Maar na vijf jaar heb jij een wagonlading foto’s verzameld en is het handiger ze alsnog op te splitsen in zoiets als Parijs, Normandië en Bretagne.

Je kan ook het jaartal en eventueel de maand in je mapnaam verwerken. Handig bij opgroeiende kinderen of als je huisdieren fotografeert. Dan kan je meteen de foto’s opvragen die in een bepaalde periode zijn gemaakt, in plaats van dat alles in één gigantische map genaamd Laura of Pluisje zit. Bedenk ook gerust variaties, zoals camerafoto’s en telefoonfoto’s, of alle foto’s die je speciaal voor je website, Instagram, of Facebook hebt aangepast. Je kan dus echt álle kanten op om een overzichtelijk fotoarchief op te zetten én te onderhouden.

 

© PXimport

Met een duidelijke mappenstructuur creëer je overzicht in je fotoarchief.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Samsung.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten