Welke contractduur levert de meeste voordelen op? 

© PXimport

Welke contractduur levert de meeste voordelen op? 

Over ons

Geplaatst: 19 februari 2021 - 11:37

Aangepast: 17 november 2022 - 08:57

Partner

Tegenwoordig heeft iedereen zoveel gadgets in huis waarmee je een hoop energie verbruikt, dan is het altijd goed om energie-aanbieders met elkaar te vergelijken. Er zijn tegenwoordig hele handige tools te vinden, die href="https://www.easyswitch.nl/energie-vergelijken/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">energie vergelijken</a> kinderlijk eenvoudig maken. De tijd dat je de tarieven bij verschillende leveranciers zelf onder elkaar moest zetten om de goedkoopste <a href="https://www.easyswitch.nl/energieleveranciers/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">energieleverancier </a>te kunnen vinden is voorbij. Bij het vergelijken van energiecontracten zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan de vergoeding die een leverancier biedt voor de groene stroom die je zelf opwekt. Ook de contractduur is een factor om rekening mee te houden. Bij de contractduur heb je over het algemeen keuze uit drie opties: contracten voor één, twee en drie jaar. In dit artikel lees je meer over de contractduur die het meest geschikt is voor je. 

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Easyswitch.

Vast tarief gedurende looptijd van je contract 

Met name bij contracten die worden afgesloten met een vast tarief speelt de contractduur een belangrijke rol. Bij contracten met een variabel tarief is dat in veel mindere mate het geval. Wanneer je het gevoel hebt dat de energieprijzen de komende jaren zullen stijgen, kan het aantrekkelijk zijn om je contract voor een langere periode af te sluiten met een vast tarief. Het maakt dat je financiële zekerheid hebt, daar je maandlasten de komende jaren vastliggen. Is de energieprijs relatief hoog? In dat geval is het prettig om volgend jaar elders een energiecontract af te kunnen sluiten. 

Contracten voortijdig opzeggen bij je energieleverancier 

Een contract voor meerdere jaren afsluiten betekent niet per definitie, dat het contract niet eerder kan worden stopgezet. Er zijn verschillende energieleveranciers die de boete die je betaalt bij het voortijdig stopzetten van een contract van je overnemen. Zo hoef je deze zelf niet te bekostigen! Let op, deze mogelijkheid wordt vanzelfsprekend niet door iedere leverancier geboden. Het maakt dat je mogelijk keuze hebt uit een beperkt aantal leveranciers, wanneer je tijdens de looptijd van je contract over wilt stappen.

Langere looptijd geeft je zekerheid 

Eerder las je al dat een looptijd van drie of vier je financiële zekerheid biedt. Je weet precies waar je aan toe bent als consument en welke financiële lasten dit met zich meebrengt. Door tussentijds energiebesparende maatregelen te nemen in huis nemen de lasten zelfs iets af. Ook heb je de komende jaren geen omkijken meer naar het contract. Zou je een energiecontract van een jaar nemen, dan wordt deze na dat jaar automatisch omgezet in een contract met variabel tarief. Dit kan betekenen dat je maandlasten onverwachts sterk toenemen. Je bent nu genoodzaakt tijd te stoppen in het zoeken naar een goedkopere energieleverancier. 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000