Verbeter je thuisnetwerk: beter wifi-bereik, hogere snelheid en veiliger

© PXimport

Verbeter je thuisnetwerk: beter wifi-bereik, hogere snelheid en veiliger

Geplaatst: 6 maart 2020 - 07:08

Aangepast: 14 december 2022 - 11:04

Joris Peterse

Op de redactie geldt het motto: ‘een thuisnetwerk is nooit af’. Er valt altijd wel wat te sleutelen, in de snelheid, het wifi-bereik, veiligheid, netwerkopslag, domotica en de juiste apparaten toegang geven tot de juiste uithoeken van je netwerk. Maar hoe beheer en verbeter je je thuisnetwerk? En hoe ontdek je de knelpunten? Dankzij de cursus Netwerkbeheer voor thuis van de Tech Academy draait je netwerk optimaal.

Netwerk in kaart

Voordat je in instellingen duikt, kabels trekt, slimme peertjes overal in gaat draaien en met gestrekte armen met je smartphone door de kamers heen loopt om te kijken waar je wifi-bereik tekort schiet, begint een soepel draaiend thuisnetwerk bij de basics. Breng eerst in kaart hoe je huishouden er qua apparatuur uit ziet en welke netwerkapparatuur al voorhanden is. Wellicht heb je al een router met draadloos netwerk thuis staan, die je van je provider bij je internetaansluiting hebt gekregen. Maar bekijk ook de mogelijkheden van bekabeld internet in huis. Sommige apparatuur is gebaat bij de hoge snelheid en stabielere verbinding van een kabeltje: denk aan een NAS of een PC. Deze apparaten zul je sowieso niet snel verplaatsen en schieten in feite ook weinig op met een tragere wifi-verbinding.

Ga ook na wat voor een verbinding heb je nodig om alle apparatuur optimaal te laten werken? Wellicht heb je al een internetprovider gekozen. Bij een huishouden met veel apparatuur zal stabiliteit en een hogere snelheid natuurlijk ten goede komen. Maar ook waar je internet voor gebruikt is van belang: stream je veel 4K-video’s op Netflix? Ben je continu aan het downloaden? Zitten er regelmatig 4 gezinsleden in huis op de iPad te YouTuben? Dan loont het om voor de snellere opties te kiezen bij de provider. Internet komt echter ook vaak samen met een telefoon- en televisie-aansluiting. Ga bij jezelf te rade of dit nog wel de moeite waard voor je is. Televisie van de publieke omroep valt bijvoorbeeld ook via de bijbehorende apps prima (live) te kijken.

Volstaat je router?

Je router is het kloppende hart van je thuisnetwerk. Ondanks dat het een belangrijk onderdeel is, kiezen veel huishoudens niet voor een eigen router, maar voor de apparatuur die de provider bij het internetabonnement levert. Maar vaak hebben deze routers niet de beste reputatie als het aankomt op snelheid, mogelijkheden en wifi-bereik. Veel providers zijn er niet happig op om gebruikers hun eigen modem(router) laten aansluiten, dus wil je op dit gebied winst maken, dan kun je een eigen router achter die van de provider aansluiten, waarbij laatstgenoemde in de zogenaamde Bridge-modus wordt gezet.

Maar bij eigen netwerkapparatuur, wat voor een router kies je dan? Er zijn veel eigenschappen waar je rekening mee kunt houden, van de prijs tot Wifi 6. Om je daarmee op weg te helpen, bieden we de keuzehulp routers aan. Tevens is het ook handig om na te denken over de plaatsing van je router, als dit ook je wifi-hotspot is, dan is de meterkast misschien wel een onvermijdelijke, maar niet de beste plaats. In dat geval kun je met een mesh-netwerk, accespoints of powerline handig om het draadloze internet vanaf een centraal punt in huis te laten komen.

Draadloze uitdagingen

Veel apparatuur wil je natuurlijk gewoon op je wifi hebben aangesloten. Maar wat als bereik tekortschiet? Met een tool als NetSpot kun je in kaart brengen hoe het met de dekking in je huis zit. Er kunnen een hoop factoren zijn die bijdragen aan een slecht wifi-bereik zoals betonnen muren en radiatoren. Bovendien kan veel apparatuur voor verminderd bereik zorgen, zelfs een magnetron heeft hier invloed op en hoe meer wifi-netwerken er in de buurt zijn, hoe meer die voor onderlinge verstoring zorgen.

Slecht bereik? Maak een heatmap met bijvoorbeeld Heatmapper en kijk waar het aan ligt.

© PXimport

Veilig thuisnetwerk

Hoe uitgebreider het thuisnetwerk, hoe meer veiligheid een rol gaat spelen. Een gastnetwerk helpt, deze kun je op de meeste routers instellen, zodat gasten wel gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld internet, maar niet bij je netwerkshares kunnen en of je audiosysteem en slimme verlichting kunnen bedienen. Met ouderlijk toezicht kun je er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat specifieke apparaten - van kinderen hoogstwaarschijnlijk - alleen op ingestelde tijden online mogen zijn.

Er is echter ook veel te doen om slimme apparatuur in huis en veiligheid. In feite is ieder apparaat dat verbonden is kwetsbaar voor aanvallers. Een hacker heeft wellicht minder belang in toegang tot slimme verlichting, maar bijvoorbeeld een gehackte camera of slimme deurbel kan een aanvaller gevoelige videobeelden opleveren of precies vertellen wanneer je niet thuis bent. Maar hoe minimaliseer je risico’s? Allereerst natuurlijk door de toegang te beveiligen: verander het standaardwachtwoord. Zorg ook dat je apparatuur altijd up-to-date is en ga voor de aankoop van smart home-apparatuur na wat de reputatie is van de fabrikant als het op update-ondersteuning aankomt.

Met Cisco OpenDNS Family Shield kun je er ook voor zorgen dat veel ip-adressen gefilterd worden: wat inhoudt dat de criminelen überhaupt niet zo eenvoudig meer apparaten in je thuisnetwerk kunnen benaderen. Cisco OpenDNS Family Shield is gratis, en valt te installeren op je pc, smart home-apparatuur, servers... Maar ook op je router, wat wellicht de slimste locatie is.

Cursus netwerkbeheer voor thuis

Een thuisnetwerk is in feite ook nooit af: er komen apparaten bij, ontwikkelingen volgen elkaar snel op en er is altijd wel wat terreinwinst te boeken als het aankomt op netwerksnelheid of wifi-bereik. Om je thuisnetwerk - en alle verbonden apparaten - op volle snelheid te laten draaien biedt de Tech Academy de cursus Netwerkbeheer voor thuis aan.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten