Veilg slapen met de Google Nest Protect

© PXimport

Veilg slapen met de Google Nest Protect

Geplaatst: 15 oktober 2019 - 08:25

Aangepast: 14 december 2022 - 13:24

Partnerredactie

Een rookmelder is natuurlijk allesbehalve een nieuwe uitvinding. Toch is er sinds de uitvinding van het apparaat in 1970 weinig spectaculair veranderd aan de functies en mogelijkheden van de rookmelder. Google vond het tijd om daar wat aan te doen en besloot dat ook de rookmelder klaar moest zijn voor de toekomst, en voegde het apparaat toe aan z’n reeks slimme apparaten.

Media has no description

© PXimport

Je kunt je natuurlijk afvragen wat er nu precies slim zou moeten zijn aan een rookmelder. Er is brand, er ontstaat rook en dat moet worden gemeld. Zo ingewikkeld is dat allemaal niet toch? Dat klopt, maar wie rookmelders in huis heeft, en we hopen natuurlijk dat dit voor iedereen geldt, weet ook dat de apparaten voor heel wat onrust kunnen zorgen. Ten eerste moet je er te allen tijde voor zorgen dat de rookmelder voorzien is van volle batterijen en werkende onderdelen. Een rookmelder die afgaat zorgt daarnaast voor paniek in de tent, omdat je niet altijd direct weet wat er aan de hand is. De Nest Protect is ontworpen om voor die tekortkomingen een oplossing te bieden.

Geen paniek

Wellicht heeft iemand je ooit wel eens verteld dat het beter is om even na te denken voordat je spreekt. Dat principe is ook toegepast op de Nest Protect. Waar reguliere rookmelders direct alarm slaan wanneer er rook gedetecteerd wordt, kondigt de Nest Protect eerst op rustige toon aan dat er iets aan de hand is, zodat je tijd hebt om daarop te reageren. Wanneer je meerdere Protect-apparaten in huis hebt hangen, wordt deze boodschap op alle apparaten afgespeeld, waarbij je direct te horen krijgt op welke locatie het probleem is gedetecteerd. Ook het waarschuwende licht heeft twee standen: geel licht betekent dat er een beetje rook of koolmonixide is gedetecteerd. Pas als de melden rood licht geeft, dreigt er echt acuut gevaar. Als je er op tijd bij bent, kun je direct handelen en ingrijpen voor de situatie uit de hand loopt.

Media has no description

© PXimport

Uitschakelen

Of er nu echt iets aan de hand is, of de rookmelder vals alarm slaat omdat er iemand iets te enthousiast is geweest met pannenkoeken bakken, niets is vervelender dan dat keiharde gepiep waardoor niemand elkaar meer kan verstaan. Wanneer je besluit dat het beter is om het alarm uit te zetten, doe je dit eenvoudig met behulp van je smartphone. Heb je naast de Nest Protect ook een Nest Hub in huis in combinatie met een Nest Cam (of een camera van een ander merk), dan kun je het beeld van deze camera’s in de betreffende ruimte eenvoudig oproepen, zodat je niet eens je bed uit hoeft om te zien wat er aan de hand is. Ook gaat het apparaat slim om met situaties waarin de batterijen op raken. Waar de meeste rookmelders dit kenbaar maken met een hinderlijk gepiep (met als gevolg dat veel mensen de batterijen er even helemaal uithalen en ze vervolgens vergeten te vervangen), laat de Nest Protect je dit eerst weten door middel van een berichtje aan je smartphone, lang voordat de batterij daadwerkelijk leeg is. Onderneem je daarop geen actie, dan zal het apparaat alsnog overgaat tot signalen via het apparaat zelf.

Detectie

Een rookmelder is uiteraard alleen nuttig als hij ook in staat is om problemen snel te detecteren. De Nest Protect is uitgerust met een Split‑spectrumsensor die twee lichtstralen met verschillende golflengten gebruikt om rook van zowel snel brandend als langzaam smeulend vuur te detecteren. Ook is het apparaat in staat om het verschil te ‘zien’ tussen rook en stoom. Dus zelfs als je iemand bent die graat onder bloedheet water doucht, hoef je niet bang te zijn dat de stoom die je produceert zorgt voor alarm. Naast rook is er natuurlijk nog een ander gevaar dat op de loer ligt, namelijk koolmonoxide. Om die reden heeft Google ook een koolmonoxidesensor ingebouwd, die je de komende tien jaar zou moeten beschermen tegen eventuele koolmonoxidelekken in huis. Bij het detecteren van gevaren gebruikt het apparaat verschillende lichtniveaus om aan te geven wat er aan de hand is. Kleurt de ring van de Nest Protect groen, dan is het apparaat zichzelf aan het testen. Een gele ring betekent dat er een beetje rook is gedetecteerd. Dit kan dus net zo goed zijn dat er vlees aan het aanbranden is. Kleurt de ring rood, dan zal de Nest lawaai gaan maken en aangeven waar het probleem precies plaatsvindt. Rood betekent dat de rook of koolmonoxide een gevaarlijk niveau heeft bereikt en dat je je zo snel mogelijk uit de voeten moet maken.

Media has no description

© PXimport

Testen

Officieel is het de bedoeling dat je een rookmelder één keer per maand test. Het zou mooi zijn als dat ook daadwerkelijk gebeurde, maar in werkelijkheid doen de meeste mensen dit niet, sterker nog, rookmelders worden bijna nooit getest. Om die reden controleert de Nest Protect zijn batterijen en sensoren meer dan 400 keer per dag. Het is bovendien de eerste melder die een geluidscheck gebruikt om één keer per maand zijn luidspreker en sirene te testen zonder veel lawaai te maken. Dit scheelt je tijd en gedoe, omdat jij dit niet meer hoeft te doen, maar levert je daarnaast ook een veilig gevoel op.

Lichtpad

De Nest Protect is ontworpen om je te beschermen. Google Nest heeft besloten om daar iets verder in te gaan dan alleen rook- en koolmonoxidedetectie. Loop je namelijk ’s nachts door het huis, dan zal de Nest Protect oplichten wanneer je er onderdoor loopt, zodat je prima zicht hebt, zonder dat je daarvoor de verlichting hoeft in te schakelen. Voor Google betekent veiligheid dus ook: niet je tenen stoten.

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten