Onmisbare veiligheidsassistent voor thuis

© CIDimport

Onmisbare veiligheidsassistent voor thuis

Over ons

Geplaatst: 5 oktober 2020 - 05:55

Aangepast: 17 november 2022 - 09:59

Partnerredactie

Een doorsnee rook- en koolmonoxidemelder doet wat het moet doen. Na detectie van rook of het levensgevaarlijke gas laat het apparaatje een oorverdovend lawaai horen. Vervolgens onderneemt de bewoner actie. Maar wat gebeurt er wanneer je buitenshuis werkt of als je toevallig net in de tuin bezig bent? Met een slimme rook- en koolmonoxidemelder ben je altijd en overal direct op de hoogte van (dreigend) gevaar.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Google.

Voor een paar tientjes voorzien woningbezitters hun complete huis van meerdere rook- en koolmonoxidemelders. Verstandig, want deze apparaatjes ruiken letterlijk onraad en laten dat via flink wat decibellen horen. Toch kan het nog veel veiliger, mits je hiervoor een iets ruimer budget overhebt. Een slimme rook- en koolmonoxidemelder is namelijk continu verbonden met je draadloze thuisnetwerk. Dat levert nogal wat (veiligheids)voordelen op. Een overzicht!

© CIDimport

Doelgerichte noodberichten

Een smartphone heb je vrijwel altijd bij je. Hij ligt in de nachtelijke uren bijvoorbeeld naast je op een nachtkastje. Ga je de deur uit, dan stop je het mobiele apparaat in een broekzak of tas. Dat komt goed uit, want bij rookontwikkeling of een koolmonoxidelek stuurt een slimme melder een noodbericht naar alle gezinsleden.Zo gebruikt de hoog aangeschreven Google Nest Protect hiervoor bijvoorbeeld de Nest-app. Die kunnen gebruikers op iedere iPhone en Android-toestel installeren.

Draag je een geschikte smartwatch om je pols, dan merk je de noodberichten nog eerder op. Een pluspunt is dat deze mobiele applicatie duidelijk aangeeft in welke ruimte er een calamiteit is, zoals de keuken, woonkamer of garage. Bel tijdens jouw afwezigheid de buren of een hulpdienst, zodat zij gericht kunnen handelen. Win daarmee zeer kostbare tijd. Een geruststellende gedachte is dat de Nest Protect zowel snel brandend als langzaam smeulend vuur detecteert. Verder slaat de melder in geval van onschuldige stoom geen vals alarm. Om onjuiste noodberichten te voorkomen, bevat de behuizing namelijk een luchtvochtigheidssensor.

Gerichte informatievoorziening

Voor maximale veiligheid koppelen woningbezitters meerdere slimme rook- en koolmonoxidemelders aan elkaar. Deze veiligheidsassistenten werken naadloos met elkaar samen. Ben je bijvoorbeeld op zolder aan het opruimen en ontstaat er in de woonkamer op de begane grond een alarmerende situatie? Bij gebruik van meerdere Nest Protect-melders vertelt het exemplaar op zolder exact wat er gaande is. Dat gebeurt via een vrouwenstem op een volumeniveau van tachtig decibel. Deze stem vertelt op welke plek er gevaar dreigt en wat je het beste kunt doen. Zo adviseert de melder bij een koolmonoxidelek om zo snel mogelijk frisse lucht op te zoeken. Zodra de situatie onder controle is, zet je het alarm vanuit de mobiele app uit. Dit voorbeeld illustreert de kracht van slimme beveiligingsapparatuur. Bij een standaard rookmelder is het tenslotte maar de vraag of de bewoner het alarmsignaal op zolder wel hoort. Verder waarschuwt de app ook bij een laag batterijniveau en onverhoopte storingen. Dat is prettiger dan wanneer een reguliere rookmelder ’s nachts bij een lege batterij een irritante pieptoon laat horen.

© CIDimport

Nachtzicht en Nest-app

De betere rook- en koolmonoxidemelders hebben extra functies in huis. Zo bevat de Nest Protect een bewegingssensor. Als je ’s nachts naar het toilet loopt, gaat er een oriëntatielampje branden. Je bepaalt zelf het gewenste lichtniveau. Hierdoor loop je in slaapdronken toestand nergens tegenaan. Fijn is dat je alle Google Nest-apparatuur vanuit één gebruikersomgeving kunt bedienen, namelijk een app op je smartphone. Denk bijvoorbeeld aan de Nest Hello-deurbel en Nest Cam IQ Outdoor-bewakingscamera. Kortom, werp een blik in de Nest-app en zie meteen of jouw huis veilig is.

De Google Nest Protect is in twee uitvoeringen te koop. Bepaal of je de melder via netstroom of zes AA-batterijen wilt voeden. Schaf tegen een aantrekkelijke korting meerdere melders in een voordeelbundel aan.

© PXimport

Maak je huis slim en behulpzaam met Google Nest

Ontdek hier

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000