Hoe VPN diensten steeds gebruiksvriendelijker worden

© PXimport

Hoe VPN diensten steeds gebruiksvriendelijker worden

Geplaatst: 23 november 2020 - 07:24

Aangepast: 16 november 2022 - 09:20

Partnerredactie

Steeds meer Nederlanders gebruiken een VPN. In de eerste plaats doen ze dat om verbinding te maken met een bedrijfsnetwerk of het netwerk van een opleidingsinstelling. Daarna komen privacy- en beveiligingsredenen. Doordat steeds meer mensen een VPN gebruiken, worden VPN-aanbieders gedwongen na te denken over gebruiksvriendelijkheid. Een VPN moet immers voor iedereen te gebruiken zijn. Dat heeft nogal wat veranderingen opgeleverd. Een paar veranderingen op een rij.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Lequal.

Handigere user interfaces

Allereerst: de interfaces van VPN-diensten veranderden door de loop der jaren sterk. Waar de gebruiker vroeger nog was aangewezen op het zelf invullen en maken van allerlei instellingen, is een VPN gebruiken vandaag de dag zo simpel als het kiezen van een server en op de ‘aan’-knop te klikken. Alle magie gebeurt achter de schermen. Daardoor is een VPN ook te gebruiken voor mensen die minder technisch zijn aangelegd.

Tegenwoordig zijn er zelfs apps die van netwerkkaarten en telefoons complete routers maken, zonder dat je al te veel toeren hoeft uit te halen. In principe is het invullen van een gewenst wachtwoord voor wifi-toegang op andere apparaten genoeg. Instellingen zijn veel meer versimpeld en VPN-aanbieders documenteren ook steeds beter hoe een VPN gebruikt kan worden.

Betaalbaardere diensten

Een VPN was vroeger vooral iets voor (met alle respect) nerds en technologiebedrijven. Niemand maakte zich vroeger zo druk om privacy en beveiliging als we vandaag de dag doen. Daardoor was een VPN vroeger ook wat duurder, omdat de gebruikersgroep wat kleiner was. Een VPN gebruikte je als manier om verbinding te maken met het werk, omdat alle applicaties dan direct gebruik kunnen worden. Een soort noodzakelijk kwaad.

Vandaag de dag gebruiken Nederlanders VPN’s voor allerlei zaken; van het beveiligen van de verbinding tot het kijken van films en series uit het buitenland op Netflix. Doordat de vraag naar VPN’s toeneemt, kunnen aanbieders goedkoper inkopen en hun prijzen lager houden. De prijs is altijd een belangrijke factor als het gaat om het vergelijken van VPN’s en over de gebruiksvriendelijkheid hiervan.

VPN’s ook geschikt voor mobiele apparaten

Door de jaren heen zijn we ook steeds meer mobiele apparaten gaan gebruiken. De komst van de iPhone veranderde bijvoorbeeld ons smartphonegebruik voorgoed. Daarna deden ook tablets hun intrede op de markt. Wie zich al vroeg met VPN’s bezighield, kan zich herinneren dat op mobiele apparaten VPN-gegevens handmatig moesten worden ingegeven, door naar de instellingen van het mobiele apparaat te gaan en de gegevens over te nemen. Tegenwoordig is dat allang niet meer zo.

VPN’s zijn tegenwoordig wereldwijd beschikbaar voor gebruikers. Het is zo simpel als het downloaden van een app, het inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord. Vervolgens kiest de gebruiker zijn server van voorkeur en drukt hij op een grote knop waarmee de verbinding wordt aangezet. Toch een stuk gebruiksvriendelijker dan het handmatig invullen van gegevens!

De ontwikkelingen staan nooit stil

Gebruiksvriendelijkheid hoeven gebruikers niet per se te zien. De meeste aanpassingen worden eigenlijk onder de motorkap gedaan: snellere servers, stabielere verbindingen en het constant werken aan betere protocollen.

Zo wordt bijvoorbeeld tegenwoordig geëxperimenteerd met WireGuard: een nieuwe techniek die bestaat uit minder code, minder cryptografische methodes, maar met betere prestaties door de manier waarop code geschreven wordt. Daardoor is het opzetten van een VPN snel en eenvoudig en wordt het voor steeds meer besturingssystemen ondersteund. Onzichtbare gebruiksvriendelijkheid, maar wel degelijk belangrijk!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten