Het belang van kleurkalibratie

© PXimport

Het belang van kleurkalibratie

Over ons

Geplaatst: 26 september 2016 - 06:31

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Partnerredactie

Voor veel mensen is kleurbeheer een ver-van-mijn-bed-show, maar het is onmisbaar als je serieus met fotografie omgaat. Daarom organiseerden Zoom.nl en Eizo een workshop Kleurbeheer. Vier lezers werden uitgenodigd op de redactie van Zoom.nl. Onder leiding van fotograaf Sanders Rijnders, expert op het gebied van kleurbeheer, leerden ze alles over kleurkalibratie en -ruimte.

© PXimport

Voor deze workshop stonden indrukkwekkende 24 inch-monitoren gereed: de ColorEdge CG2420 en CS2420 van EIZO. Vanaf deze werkplekken nam Sander de lezers mee langs alle elementen die bij kleurbeheer komen kijken. Hij legde uit hoe het menselijk oog kleur ziet en ervaart en hoe de hersenen je voor de gek kunnen houden. In het daaropvolgende deel laat hij zien hoe kleuren worden opgebouwd, hoe verschillende kleurmodellen worden geconverteerd en waarom zonder kleurbeheer een foto in een paar stappen al flink in kleur achteruit kan gaan. Uiteraard gingen de lezers ook zelf aan de slag met de EIZO-monitoren om te ervaren hoe kalibratie werkt en hoe fantastisch een brede kleurruimte en grote inkijkhoek bij een fotografie-workflow past.

Op de EIZO is zwart echt zwart.

-

Kleurkalibratie

Kleurkalibratie is zo belangrijk, omdat de kleur die je ziet op elk apparaat anders wordt weergegeven. Wat er op jouw scherm goed uitziet, kan ergens anders heel anders worden weergegeven. Als je serieus met fotografie bezig bent, wil je natuurlijk niet dat het groene gras uit je foto ineens fluorescerend groen lijkt of juist verdord en uitgedroogd. Met kennis van de verschillende kleurruimten en hoe apparaten daar verschillend mee omgaan, blijf je de baas over je kleuren. Wanneer je je monitor kalibreert en andere apparaten hierop afstemt, zorg je ervoor dat de kleuren goed worden weergegeven en dat bij een afdruk diezelfde kleuren weer tevoorschijn komen. Een goede monitor is hierbij als vanzelfsprekend onmisbaar. De monitoren van EIZO hebben een grote kleurruimte waardoor veel kleurtinten weergegeven kunnen worden. Daarnaast tonen ze zwart ook echt als zwart waar andere monitoren soms last hebben van lichtlekkage (backlight bleeding), waardoor zwart al snel een geel-grijze zweem krijgt vanaf de randen van het scherm.

EIZO Coloredge CG2420

© PXimport

EIZO Coloredge CS2420

© PXimport

Meer weten?

Kijk op www.eizo.nl

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000