Een goed internetsignaal overal in huis

Een goede internetverbinding is vandaag de dag niet meer weg te denken uit ons leven. Van communicatieve en informatieve tot entertainmentdoeleinden, een stabiele wifiverbinding maakt het mogelijk. Hoe zorg je dat je verbinding tot in alle hoeken en gaten reikt en wanneer is het een goed idee om een wifi-extender te kopen? Dit artikel geeft een overzicht.

partner

© PXimport

Check je verbinding

Voor de de duurste wifi-extender aanschaft om je wifi te verbeteren, is het handig om eerst in kaart te brengen welke problemen je verbinding nu eigenlijk heeft en waar in je huis of kantoor deze problemen het grootst zijn. Er zijn verschillende apps die hierbij helpen, waardoor het vaststellen van de sterkte van je verbinding dus eenvoudig via je smartphone kan. Apps zoals WiFi Analyzer (Android) of Network Analyzer (iOS) geven een vrij overzichtelijk idee van waar je wifi het zwakst en het sterkst is. Een bekend programma wat ook kan helpen is inSSIDer. Hierin is het bijvoorbeeld mogelijk om te zien op welke kanalen de routers van netwerken in de buurt zijn afgesteld, zodat je je eigen router op een ander kanaal kunt instellen. InSSIDer is echter geen mobiele app, dus voor het aflezen van de sterkte van je wifisignaal op meerdere plekken moet je een van de vele smartphone-apps gebruiken. Als je dus een check doet en je router simpelweg naar een andere locatie kunt verplaatsen waar hij beter functioneert, is het hele probleem opgelost. Als de verbinding nog steeds slecht is, is het tijd om na te denken over oplossingen zoals een nieuwe router of een wifi-extender.

Upgrade je netwerk

Als je een verouderde router gebruikt, is er kans dat je bereik gewoonweg niet goed genoeg is en dat een nieuwe wifi router kopen genoeg is om je netwerk de benodigde verspreiding te geven. Het verschil in kwaliteit tussen verouderde en recente routers is groot, dus kijk hier altijd eerst naar voordat je beslist om je netwerk uit te breiden met bekabelde access points of wifi-extenders. Nieuwe technieken zoals beamforming (hiermee projecteert je router in de richting van het apparaat dat verbinding wil maken) werken vaak prima om het bereik van je thuisnetwerk naar meer dan voldoende capaciteit te tillen, dus een nieuwe wifi router kopen kan vaak al een goede oplossing zijn. Extra bekabelde access point(s) kunnen wel een goede optie zijn als kabels trekken geen grote moeite kost, maar het blijft zo dat er kabels in het spel zijn waarmee een van de voordelen van een draadloos netwerk dus alsnog wegvalt. Zoals zal blijken uit de volgende alinea hebben wifi-extenders dit probleem niet.

Wifi-extenders, -repeaters, -signaalversterkers, etc.

Bekabelde access points zijn aardige oplossingen, maar in deze tijd is het natuurlijk niet gek om gewoon overal een fatsoenlijke draadloze verbinding te verwachten. Een wifi signaalversterker kan daarom ook een oplossing zijn. De termen wifirepeaters, -extenders en -versterkers komen op hetzelfde neer: ze ontvangen signalen van het wifinetwerk en zenden het vervolgens weer uit op een andere plek, waardoor de verbinding verder reikt. Dit betekent bij goedkopere wifi-extenders een wat minder snelle verbinding, maar dat er verbinding gemaakt kan worden staat vast. Duurdere modellen verliezen daarentegen vaak geen snelheid. Dit verschil in snelheid is te verklaren doordat goedkopere wifi-extenders meestal tegelijk ontvangen en uitzenden met dezelfde chip, waardoor ze twee keer zo veel tijd nodig hebben. Duurdere versies hebben dan weer meestal een aparte ontvanger en zender, waardoor veel minder snelheid verloren gaat. Het is met deze laatste modellen dan ook mogelijk om per ruimte een wifi-extender te gebruiken zonder veel aan snelheid in te leveren, om met andere woorden multiroom wifi te creëren. Zo worden wifi-extenders ook een oplossing als je op meerdere (of alle!) plekken door je huis je bereik wil versterken.

Internet via je stroomnetwerk

Een andere manier om je bereik te verbeteren is om een powerline adapter met wifi te gebruiken, wat er op neerkomt dat er vanuit je router een ethernetkabel met een adapter in een stopcontact wordt verbonden. Een tweede adapter op de plaats waar je een beter draadloos netwerk wenst te hebben ontvangt via het elektriciteitsnet het internetsignaal en zendt het uit. Het voordeel van powerline adapters ten opzichte van bekabelde access points is dat je geen kabels hoeft te trekken, maar je bent dan wel weer gebonden aan de locatie van je stopcontacten. Het voordeel ten opzichte van wifi-extenders is een iets groter behoud van snelheid, vooral bij een stroomnetwerk van hoge kwaliteit. Het is dus wel een nadeel dat een oudere elektriciteitsleiding een slechtere verbinding kan betekenen. Ook worden draadloze wifi-extenders simpelweg steeds beter. Buiten deze nadelen gerekend staat het vast dat powerline adapters met wifi relatief makkelijk te installeren zijn, met normaal gesproken een laag verlies van internetsnelheid. Voor bijvoorbeeld online gamers die liever op bekabeling vertrouwen is het een optie, aangezien deze adapters ook gewoon via een ethernetkabel kunnen worden verbonden met je pc of console.

Een keuze maken

Wifi-extenders zijn in feite de makkelijkste oplossing als een wifinetwerk in een bepaalde ruimte niet goed te ontvangen is of niet snel genoeg is. Vooral de extenders uit het hogere segment verliezen zeer weinig verbindingssnelheid. Check wel eerst of je router (of de software van je router) misschien aan een update toe is, voordat je wifi-extenders gaat bestellen. Wifi-extenders zijn al verkrijgbaar voor ongeveer vijftien euro, maar dan gaat het normaal gesproken om de modellen met een gecombineerde zender/ontvanger. Deze modellen geven prima verbinding, maar met een lagere snelheid. De snellere modellen zijn duurder, maar leveren ontegenzeggelijk kwaliteit en zijn daardoor ook een ideale optie voor multiroom wifi. Bovendien nemen wifi-extenders minder tijd in beslag om te installeren dan bekabelde opties. Het ligt dus aan ieders specifieke situatie welke wifi-extender aan te raden is, maar het staat vast dat deze apparaatjes je online leven een stuk makkelijker kunnen maken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten