De snelste dataopslag voor zware bestanden: nvme-ssd!

© PXimport

De snelste dataopslag voor zware bestanden: nvme-ssd!

Geplaatst: 6 januari 2021 - 14:12

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Partnerredactie

De ene ssd is de andere niet. Zo zijn er nogal wat verschillen in vormfactor, opslagcapaciteit en snelheid. Kortom, het loont de moeite om je eens grondig in de mogelijkheden van deze relatief jonge opslagdrager te verdiepen. Beperk met een vliegensvlugge nvme-ssd de wachttijden tot het minimum en houd meer tijd over voor computertaken die jij belangrijk vindt.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Samsung.

Voor het opvoeren van de systeemprestaties denken veel mensen aan een betere processor of meer werkgeheugen. Dat is lang niet altijd terecht, want het aanwezige opslagstation heeft eveneens veel invloed op de systeemprestaties. Zo draait menig machine nog altijd op een conventionele harde schijf van 2,5 of 3,5 inch. Deze verouderde opslagdragers zijn als primaire schijf niet meer van deze tijd, want ze werken nogal vertragend. Vanwege de roterende platters duurt het namelijk relatief lang om data uit te lezen. Gelukkig voorzien nagenoeg alle computerfabrikanten hun nieuwe laptops en desktops tegenwoordig van een ssd. Hierbij staan gegevens op snelle geheugenchips, zodat het besturingssysteem en zware programma’s binnen mum van tijd opstarten. Voor bestaande systemen heeft een ssd-upgrade vaak veel meer nut dan de montage van een snellere cpu of meer werkgeheugen. Wil je eigenhandig een pc of laptop van deze moderne opslagdrager voorzien? Pluk niet lukraak een willekeurige ssd uit de (digitale) winkelschappen, want ook binnen dit productsegment bestaan er grote snelheidsverschillen.


Twee smaken

Snel of pijlsnel. Dat is grofweg de keuze wanneer je een nieuwe ssd gaat kopen. De eerste generatie ssd’s voor de consumentenmarkt beschikten zo’n tien jaar geleden over een sata-interface die in een 2,5inch-jasje was gegoten. Die bestaan nog steeds, zodat gebruikers een ssd op de plek van een reguliere harde schijf kunnen inbouwen. Later kwamen er in de vorm van een m.2-insteekkaart ook kleinere sata-ssd’s bij, maar die raken steeds meer in de vergetelheid. Helaas is de beperkte bandbreedte van de sata-interface via het zogeheten ahci-protocol een belemmerende factor. Zonde, want hierdoor wordt de potentiële snelheid van ssd’s niet ten volle benut. Het relatief recente nvme-protocol neemt de krappe snelheidslimieten weg en maakt zo de weg vrij voor een uitzonderlijk hoge overdrachtssnelheid. Een nvme-ssd maakt namelijk gebruik van de pci-express-interface. Deze krachtige interface kennen we onder meer van losse videokaarten. Een geschikt m.2-slot met ondersteuning voor pci-express is op de meeste pc’s en diverse moderne laptops aanwezig.

 

© PXimport

Voordelen rappe nvme-ssd

Alles leuk en aardig, maar in hoeverre heeft een nvme-ssd met zo’n hoge overdrachtssnelheid nou daadwerkelijk nut? Heel veel! Als je bijvoorbeeld een kersverse Samsung 980 Pro met 1TB-opslagcapaciteit en V-NAND 3bit MLC-flashgeheugen op een pci-express 4.0-slot aansluit, is er een theoretische lees- en schrijfsnelheid haalbaar van respectievelijk 7 Gbit/s en 5 Gbit/s. Dat betekent in de praktijk dat je binnen enkele seconden tientallen gigabytes aan data kunt inladen of overzetten. Een nvme-ssd is dan ook van grote meerwaarde voor wie met forse (project)bestanden werkt, zoals creatieve professionals. Ook fanatieke fotografen en filmers hebben veel baat bij zo’n rap opslagstation. Je hebt tenslotte nauwelijks te maken met wachttijden bij het beheren van grote hoeveelheden beeldmateriaal. Hierdoor is een 4K-video of raw-foto na een kopieeractie vrijwel direct beschikbaar binnen je favoriete bewerkingsprogramma.

Wanneer nvme of sata?

Nvme-ssd’s winnen het op snelheid duidelijk van sata-ssd’s. Iedereen die regelmatig met omvangrijke data werkt, doet er verstandig aan om bijvoorbeeld voor de onlangs verschenen Samsung 980 Pro te kiezen. Met dit nieuwe product verspil je geen kostbare tijd en deze rappe opslagdrager is ook nog eens erg energiezuinig. Toch schrijven we sata-ssd’s niet volledig af. Doorsnee computergebruikers die Windows 10 of een ander besturingssysteem vlotter willen opstarten, kunnen namelijk prima met een sata-exemplaar uit de voeten. Doe je op de computer alleen basistaken, zoals e-mail, surfen en filmpjes streamen? In dat geval is de aanschaf van een sata-ssd een prijsvriendelijke optie. Wil je meer op het gebied van foto en video doen of beoefen je een grafisch beroep? Speur dan naar een recente nvme-ssd, zodat je zonder morren forse bestanden kunt inladen, opslaan, kopiëren en verplaatsen. Ook systeembeheerders die regelmatig meerdere virtuele machines inrichten, weten de snelheid van deze krachtige opslagdrager ongetwijfeld te waarderen. Tot slot is een nvme-exemplaar een aantrekkelijke optie voor veeleisende gamers.

 

© PXimport

Specificaties doorspitten

Besluit je eenmaal om een moderne nvme-ssd aan te schaffen, dan is het verstandig om nauwkeurig de specificaties door te nemen. De 1TB-versie van de Samsung 980 Pro ondersteunt namelijk iets hogere overdrachtssnelheden dan zijn 500GB- en 250GB-broertjes. Verder ben je ook afhankelijk van welke pci-express-standaard het beoogde systeem ondersteunt. De Samsung 980 Pro presteert namelijk alleen optimaal wanneer er een m.2-slot met ondersteuning voor de pci-express 4.0-standaard voorhanden is. Overigens werkt deze veelzijdige nvme-ssd ook probleemloos met eerdere standaarden samen, maar in dat geval ligt de overdrachtssnelheid helaas wel iets later. Met de Samsung 980 Pro haal je dus een uiterst toekomstbestendige opslagdrager in huis, die eventueel ook nog overweg kan met oudere systemen. Doe er je voordeel mee!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten