De ruimte die je nodig hebt om te groeien

Wil je eindeloos aan serverconfiguraties en software sleutelen? Of wil je je volledig kunnen toeleggen op het verbeteren van je online platform of app? PCM interviewde drie veelbelovende tech-ondernemers die vooruit willen.

Partnerbijdrage

© PXimport

De geavanceerde techniek die in datacenters toegepast wordt is fascinerend. Maar heb je de verantwoordelijkheid voor een app of website, dan wil je meestal zo min mogelijk met die achterliggende techniek te maken hebben en je volledig richten op het verbeteren van je product of dienst. Je site of app moet onder alle omstandigheden probleemloos functioneren. Bovendien wil je de zekerheid dat je moeiteloos kunt opschalen, bijvoorbeeld wanneer het aantal gebruikers hard groeit. We gingen in gesprek met drie veelbelovende Nederlandse start-ups die bij TransIP alle ruimte hebben gevonden om te kunnen (door)groeien.

Gearbooker - verhuurplatform voor creatieve pro's

Het online deelplatform Gearbooker is in 2017 gestart door Jonathan Stranders. Als fan van de deeleconomie vond hij het tijd dat creatieve professionals eindelijk de mogelijkheid kregen om ‘gear’ te huren en/of te verhuren aan andere creators in de buurt. Sindsdien is er door Gearbooker hard aan de weg getimmerd en zijn er duizenden artikelen via het platform te huren: van professionele camera-objectieven en studio-apparatuur tot drones en VR-headsets. Alles wordt netjes verzekerd en kan desnoods worden gebracht en/of worden opgehaald. Jonathan: “We zijn al bekend in Nederland en België. Momenteel zijn we bezig met een pilot in Frankrijk waarvoor we samenwerken met een lokale partner. Doel is om er uiteindelijk een Europees platform van te maken zodat je als creatieveling straks echt overal terecht kunt.”

Uitbouwen

Bijzonder is dat de gebruikers van Gearbooker vaak zowel huren als verhuren. De ene keer heb je tijdelijk een speciale lens voor je camera nodig en de volgende keer verhuur je je camera aan iemand anders. “Naast professionals zijn er ook premium-verhuurpartners op het platform actief, zoals bijvoorbeeld Canon, Eizo, Sigma en Tamron”, licht Jonathan toe. “Voor hen is gearbooker.com een innovatieve manier om middels trybefore-you-buy de doelgroep kennis te laten maken met de nieuwste modellen.” Stranders heeft ruime ervaring met het ontwikkelen van platformen en heeft een kleine groep ontwikkelaars om gearbooker.com verder te verbeteren en uit te bouwen. Met name de support en de mogelijkheid om probleemloos te schalen bij TransIP bevallen hem erg goed. “En omdat de diensten goed werken, hoeven we maar minimaal contact te hebben.”

Gearbooker

© PXimport

Waterkaart Nederland - ultieme nautische app

Oplettende PCM-lezers kunnen zich misschien nog Martijn de Meulder herinneren uit de tijd dat hij als freelancejournalist artikelen voor het blad schreef. Zijn andere passies zijn het maken van apps en surfen. Wat in 2004 begon als een simpel php-scriptje dat het boeiennetwerk van Rijkswaterstaat gebruikte om te tonen hoe hoog de golven op zee waren, heeft – na tal van andere apps - uiteindelijk geleid tot het platform Waterkaart Nederland en gelijknamige apps voor Android en iOS. Martijn: “De aanleiding? Ik was altijd al geïnteresseerd in maritieme data. Zo’n anderhalf jaar geleden kwam er opeens heel veel data bij Rijkswaterstaat beschikbaar. Toen dacht ik: dit is mijn kans om een app te ontwikkelen waar je als watergebruiker echt alles kunt terugvinden dat je nodig hebt.”

Database uitbreiden

Met meer dan honderdduizend nautische objecten, waterstanden, getijden, zwemwaterkwaliteit en andere gegevens bevat Waterkaart voor veel mensen bruikbare info. “Ik ben nu bezig om jachthavens toe te voegen, zodat je straks kunt zien welke ligplaatsen er zijn en of er zich horeca of andere faciliteiten in de buurt bevinden”, vertelt Martijn. Gebruiksgemak, service en schaalbaarheid in combinatie met een interessant tarief waren voor Martijn de belangrijkste redenen om alles onder te brengen bij TransIP. Daar draait dan ook de database die periodiek verse data ophaalt bij allerlei vaarwegbeheerders. Martijn: “En omdat de apps een eigen database hebben, werkt Waterkaart ook als je op zee zit en geen internet hebt.”

Waterkaart Nederland

© PXimport

Ucrowds - stimuleren hoe de menigte beweegt

Als fervent speler van het strategiespel Command & Conquer ergerde Roeland Geraerts zich in zijn jeugd aan het feit dat ‘zijn troepen’ door slechte ‘pathfinding’ regelmatig vastliepen. Pas jaren later leerde hij tijdens zijn studie Informatica de juiste verplaatsingspatronen programmeren en verdiepte hij zich in ‘crowd simulating’. Zijn onderzoek en modellen resulteerden uiteindelijk in een samenwerking

met het bedrijfsleven en een grote opdracht. Roeland: “Toen de Tour de France naar Utrecht kwam, wilde de gemeente Utrecht graag weten hoe een evenement waar 800.000 mensen op af komen op een veilige manier kan worden georganiseerd. Daar hebben we toen allerlei simulaties voor uitgevoerd.” uCrowds maakt ook gebruik van data-telcamera’s om zogeheten ‘what if’-scenario’s te maken. Roeland: “Hiermee kun je bijvoorbeeld zien wat er gebeurt als het op een bepaalde plek 30% drukker wordt, of wat de gevolgen zijn voor de doorstroom als ergens een trap wordt verbreed.”

Crowd in de cloud

Naast een lokale versie van de software en eentje voor Unity 3D – een populaire engine voor onder andere games – werkt uCrowds ook aan een gedistribueerde versie voor cloudtoepassingen, die via een API kan worden aangeroepen. Geraerts: “De lokale versie kan straks de bewegingen van zo’n 100.000 zogeheten agents realtime berekenen. De cloudversie testen we nu op de servers van TransIP, waar desgewenst heel eenvoudig kan worden opgeschaald.” Daarnaast brengt uCrowds eind deze zomer ook een eigen game uit die gebruikmaakt van de zelfontwikkelde algoritmen: SimCrowds. “Spelers moeten door het verplaatsen van objecten de doorstroom verbeteren, zodat een groep mensen binnen een bepaalde tijd kan worden geëvacueerd. Zo kan iedereen kennismaken met dit vakgebied!”

Ucrowds

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten