© CIDimport

De evolutie van de mini-pc

Geplaatst: 17 mei 2017 - 07:06

Aangepast: 26 augustus 2022 - 17:29

Redactie ID.nl

Het begrip mini-pc is eigenlijk allesomvattend, want wanneer is een computer mini? Al sinds jaar en dag doen fabrikanten er alles aan om zoveel mogelijk kracht in een zo klein mogelijke behuizing te stoppen. We nemen je mee op een korte reis door de geschiedenis van de allerkleinste computers.

De evolutie van de mini-pc-15747845

© CIDimport

  Lees hier wat dit betekent.

De drang om apparaten portable te maken, stamt al uit de jaren ’70. IBM was daar de voorloper met een van de eerste echt draagbare computers, de 5100 Portable PC. Maar je had er wel een flinke spierbundel voor nodig om dit logge apparaat mee te zeulen. De productietechniek die in die jaren daarop volgde, heeft de ontwikkeling van de mini-pc een extra zet gegeven dankzij nanotechnologie, waardoor het mogelijk is om steeds kleinere processors en chips te ontwikkelen die toch steeds sneller worden. Die techniek is steeds verfijnder geworden.

Toepassingen

Mini-pc’s kom je tegenwoordig overal tegen. Thuis kan zo’n minicomputer prima zijn werk doen als een pc voor de hele familie of mediaspeler, maar ook op kantoor zijn de voordelen van een kleine computer van toepassing: hij neemt weinig ruimte in beslag, produceert nauwelijks geluid en kan eenvoudig worden weggewerkt, bijvoorbeeld door hem te monteren aan de achterzijde van een monitor.

De evolutie van de mini-pc-15748204

© CIDimport

Aansluitingen

In 2001 waren er op alle pc's andere aansluitingen dan nu. Dankzij de nanotechnologie is het nu mogelijk om veel meer aansluitingen in een mini-pc te monteren, zonder dat dit ten koste gaat van de omvang van het apparaat.

Minicomputer
De oorspronkelijke term minicomputer stamt al uit de jaren ’60. Vroeger bestonden bedrijfscomputers uit grote mainframes met ronddraaiende spoelen voor de opslag van gegevens. Die machines vulden dan een hele kamer binnen het kantoorpand. Computerfabrikant DEC ontwikkelde een computer die weliswaar nog zo groot was als een bureau, maar wel beschikte over een eigen toetsenbord en beeldscherm. Omdat deze computer al een fractie kleiner was dan de grote mainframes, werd de DEC PDP-1 omgedoopt tot minicomputer. Maar dat is natuurlijk wel een groot contrast met de apparaten van heden ten dage.

Zelfbouw of kant en klaar

Mini-pc’s zijn er in vele vormen en maten. Vroeger kon je eigenlijk alleen een kant-en-klaar systeem kopen, maar tegenwoordig kun je ook zelf aan de slag met het bouwen van een mini-pc. Deze zogeheten barebones bestaan uit een behuizing en klein moederbordje, en je moet er zelf dan nog geheugen, een processor en een ssd in bouwen. Je hebt dan wellicht zelf de controle over wat je er in stopt, maar uiteindelijk ben je wel vaak duurder uit dan wanneer je een kant-en-klare mini-pc zou kopen. En, voor alle mini-pc’s geldt dat je er dan ook nog een los toetsenbord, muis en monitor bij moet aanschaffen.

Ockel Sirius A: de meest veelzijdige mini-pc
De Ockel Sirius A is de ideale Windows 10 minicomputer. Waarom? Hij is makkelijk mee te nemen, heeft een snelle quadcore-processor, 4 GB werkgeheugen (8 GB bij de Pro-versie) en 64 GB eMMC-opslaggeheugen (128 GB bij de Pro-versie). Je kunt ‘m met én zonder monitor meteen gebruiken, want de Ockel Sirius A heeft een 6 inch full-hd aanraakscherm. Onderweg gebruiken is ook geen enkel probleem, want de Sirius A heeft een ingebouwde accu, waardoor je ‘m ook in de trein of het vliegtuig kunt gebruiken.

De evolutie van de mini-pc-15748209

© CIDimport

Klein maar niet portable

Vroeger waren mini-pc’s over het algemeen nog vrij groot. Er moest namelijk ook nog ruimte over zijn om een dvd-speler en een harde schijf in te bouwen. Nu zijn mini-pc’s een stuk kleiner; de dvd-speler is overbodig geworden en voor de opslag is geen traditionele logge harddisk meer nodig, maar voldoet een eMMC-geheugenmodule prima voor de opslag van je bestanden. Maar, sommige mini-pc's hebben als nadeel dat je nog een flinke netadapter moet meezeulen, waardoor ze niet echt portable zijn. Dat geldt niet voor de Ockel Sirius A. Dat is namelijk de meest compacte en complete mini-pc, die ook nog eens is voorzien van een eigen accu en geïntegreerd 6 inch beeldscherm. Met de Ockel Sirius A kunnen we gerust zeggen dat hier de evolutie van de mini-pc is voltooid en de revolutie is begonnen!

De evolutie van de mini-pc-15748213

© CIDimport

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten