Coronavirus ook gevaarlijk voor computer en smartphone

© CIDimport

Coronavirus ook gevaarlijk voor computer en smartphone

Geplaatst: 14 maart 2020 - 15:08

Aangepast: 17 november 2022 - 09:59

Partnerredactie

Nu ook in Nederland maatregelen getroffen worden tegen het coronavirus, wordt er steeds meer naar informatie over het virus gezocht op het internet. Met alle gevolgen van dien, want hackers maken massaal misbruik van de paniek rondom COVID-19.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bitdefender.

Waar wonen de besmette mensen? Hoe kan ik mezelf beschermen tegen het coronavirus? Wat zijn de symptomen als je besmet bent? Dat zijn slechts enkele voorbeelden van de vele vragen die rond gaan op het internet over het nieuwe coronavirus. Hackers spelen hier snel op in door malware te koppelen aan populaire video’s, applicaties en bestanden.

Coronavirus-kaarten

Een goed voorbeeld van gevaarlijke software zijn de populaire coronavirus-kaarten waarop men accuraat kan bijhouden waar het virus zich op het moment bevindt. Onderzoekers van het bedrijf Reason Labs hebben in deze kaarten-applicaties een vorm van malware gevonden genaamd AZORult. Dit is een software dat al sinds 2016 bestaat en gemaakt is om gevoelige data te verzamelen. Denk hierbij aan de browser geschiedenis, gebruikersnamen en wachtwoorden, cryptovaluta en nog veel meer. AZORult is daarnaast in staat om andere malware op de computer te installeren die bijvoorbeeld de computer op slot zet en de eigenaar dwingt een torenhoog bedrag te betalen.

Het blijft echter niet alleen bij applicaties, want ook pdf’s, Word-bestanden en video’s met instructies of informatie over het coronavirus zijn soms voorzien van virussen. De malware die op deze bestanden te vinden is kan alles bevatten van vervelende reclames tot malafide programma’s die alle bestanden verwijderen. Zelfs e-mails die zogenaamd informatie verstrekken vanuit de overheid kunnen een gevaar vormen.

Door de toenemende zorg rondom het coronavirus en dus ook een toenemende vraag naar informatie, is het aannemelijk dat ook de hoeveelheid malware toe blijft nemen. Het is daarom belangrijk om jezelf niet alleen te beschermen tegen het COVID-19-virus, maar ook tegen de digitale virussen die zich via het internet verspreiden.

 

© PXimport

Programma’s downloaden

Denk goed na voordat je een programma downloadt en open nooit zomaar emails van onbekende afzenders. Let ook op bij het downloaden van tekstbestanden zoals pdf’s en Word-bestanden. Hoewel deze bestanden er vaak onschuldig uit zien, is het voor hackers relatief eenvoudig om er malware in te verstoppen. Wil je toch iets downloaden, controleer dan altijd de bron. Van een pdf van de overheid of het RIVM mag je verwachten dat deze veilig is, maar bestanden die bijvoorbeeld op fora worden gedeeld vormen altijd een risico.

Naast algemene alertheid is het ook belangrijk om een virusscanner zoals Bitdefender Premium Security te installeren. Bitdefender beschermt niet alleen tegen malware uit gedownloade bestanden, het beschermt je ook tegen gevaarlijke binnenkomende emails en biedt privacy wanneer je dit nodig hebt via een VPN. Dat geldt ook voor je mobiele telefoon en Apple-computer, want niet alleen Windows-apparaten zijn kwetsbaar. Of het nou een iPhone, MacBook, of Android-telefoon is, het is altijd verstandig om een virusscanner te gebruiken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten