Bouw je eigen mediacenter

© PXimport

Bouw je eigen mediacenter

Over ons

Geplaatst: 9 december 2019 - 07:26

Aangepast: 16 november 2022 - 09:37

Partnerredactie

De tijd dat we een fotoalbum op schoot hadden, een dvd’tje in de dvd speler deden of muziek luisterden vanaf cd ligt inmiddels ver achter ons. We toen tegenwoordig alles digitaal, van foto’s en video’s bekijken tot muziek luisteren. Een fantastische ontwikkeling, maar al die digitale bestanden wil je natuurlijk wel op een nette manier beheren en ook kunnen streamen naar bijvoorbeeld je televisie of audioset met ondersteuning voor streaming. Een nas van Synology kan je daarbij helpen.

© CIDimport

De nas heeft door zijn naam (network attached storage) vooral de reputatie dat het een apparaat is dat je gebruikt om je bestanden op te slaan zodat je ze vanaf elke locatie kunt benaderen. Een nas heeft die functionaliteit natuurlijk ook, maar een nas van Synology stelt je daarnaast in staat om een compleet mediacenter te bouwen waarmee je eenvoudig je content kunt streamen.

Foto’s

Het beheren van muziek en video is natuurlijk ook belangrijk, daar zullen we het zo meteen over hebben, maar je foto’s zijn waarschijnlijk je belangrijkste digitale eigendom. En juist het beheren van die foto’s is voor veel mensen ontzettend lastig. We maken met z’n allen massaal foto’s op onze smartphone, maar halen die er zelden vanaf, waardoor alles opgeslagen is in een geïsoleerd apparaat, met alle gevolgen van dien. Om het beheer en delen van foto’s makkelijker te maken kun je op een nas van Synology gebruikmaken van de fotobeheer-app Synology Moments. Je kunt automatisch elke dag een reservekopie laten maken van de foto’s op je smartphone, en laten opslaan op je nas. Dankzij het deep learning-algoritme op de Synology-nas worden willekeurige foto’s automatisch gegroepeerd volgens gezichten, voorwerpen en plaatsen. Kortom, je hoeft daarna nog niet uren aan de slag om je foto’s te sorteren. Synology Moments biedt je diverse tools voor snelle fotobewerking, zoals het aanpassen van kleuren, roteren enzovoort. En met de gedeelde fotobibliotheek kun je samen met andere geautoriseerde gebruikers foto’s en albums bewerken. Je persoonlijke foto’s blijven wel privé in Mijn fotobibliotheek.

© CIDimport

Muziek

Voor het beheren van muziek vind je op je nas de app genaamd Audio Station. Je kunt je volledige muziekverzameling in de hoogste kwaliteit opslaan op je Synology-nas, waarbij je de mogelijkheid hebt om dsd- of flac-bestanden te streamen naar het apparaat van je keuze, om op die manier te genieten van lossless muziek. Of je nu wilt streamen naar een usb-luidspreker, bluetooth-luidspreker, AirPlay-luidspreker of je webbrowser, je kunt altijd en overal luisteren naar je favoriete muziek, zonder daar een abonnement voor te hoeven nemen. Je kunt daarnaast je muziek ook streamen naar iTunes in hetzelfde lokale netwerk, zodat je niet ook nog eens een aparte muziekbibliotheek hoeft te onderhouden, op bijvoorbeeld je Mac. De muziek die je opslaat op je nas wordt in Audio Station keurig ingedeeld op basis van de meta-tags in de bestanden, waardoor je automatisch een goed georganiseerde muziekbibliotheek hebt. Missen er metatags in je muziek, dan kun je deze eenvoudig laten bijwerken door de software, voor alle bestanden met één druk op de knop. Over muziek luisteren wil je niet hoeven na te denken, je wilt gewoon luisteren.

© CIDimport

Video

Tot slot genieten we natuurlijk niet alleen graag van muziek, maar ook van films en series. Door diensten als Netflix en Disney+ zijn we eraan gewend geraakt dat films en series overal binnen handbereik zijn. Maar nu er steeds meer diensten verschijnen, met steeds meer abonnementen, wordt het wel een dure grap. Gelukkig kun je dankzij Video Station op je nas ook heel eenvoudig zelf een privé streamingdienst opzetten. Plaats je films en series op je nas, en stream ze eenvoudig naar je televisie, mediaspeler of smartphone, zodat je overal en altijd toegang hebt tot je gehele videobibliotheek, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je favoriete content volgende maand ineens offline is gehaald. Met ouderlijk toezicht kun je er daarnaast voor zorgen dat de films die niet voor de kleintjes geschikt zijn, niet zonder pincode zijn te bekijken.

© CIDimport

Samenvattend

Nog niet zo heel lang geleden was het een onmogelijke opgave om je foto’s, video’s, audio en andere bestanden netjes gesorteerd te houden op één plek. Met een nas van Synology is dat geen enkel probleem meer. Niet alleen wordt de content netjes gesorteerd op basis van inhoud in de speciaal hiervoor ontwikkelde intuïtieve apps, je kunt die content ook nog eens met grote eenvoud streamen naar het apparaat van je keuze, zodat je altijd en overal toegang hebt tot je gehele digitale levensbibliotheek.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000