AUTOMATISERING PDC DARTS EUROPEAN TOUR

De slimme manier waarop de wedstrijden van de PDC Darts European Tour in beeld worden gebracht, doet niet onder voor de kunde waarmee wereldspelers als Peter Wright, Raymond van Barneveld of Michael van Gerwen hun pijlen op de juiste plek in het bord laten belanden. Drie door ingenieursbureau Inventeers ontwikkelde innovatieve oplossingen zorgen ervoor dat de honderdduizenden fans de wedstrijden thuis perfect kunnen volgen …

Partnerbijdrage

© PXimport

Onder in beeld staat dat Michael van Gerwen nog 141 punten te gaan heeft. De eerste dartpijl verlaat zijn hand, de camera zoomt razendsnel in op de triple 20 en registreert hoe de pijl het bord ingaat. Met nog 81 te gaan, vliegt de volgende pijl naar het bord en laat de camera in een onmenselijke snelle close-up zien hoe deze de triple 19 raakt. Vanuit een andere hoek wordt van dichtbij in beeld gebracht hoe de laatste pijl in de buitenste ring van het bord de dubbel twaalf raakt. Gejuich klinkt terwijl de enthousiaste commentator roept dat deze set naar Van Gerwen gaat …

Techniek

Je denkt er waarschijnlijk niet bij na wanneer je wereldspelers als Peter Wright, Raymond van Barneveld of Michael van Gerwen bijna achteloos de ene na de andere ‘leg’ met een ‘dubbel’ ziet uitgooien, maar de techniek om ervoor te zorgen dat je het thuis op tv perfect kunt volgen, is voor een groot deel bedacht door de Nederlander Robbert van Loon en ontwikkeld door research en development partner Inventeers. We gingen met Robbert in gesprek en ontdekten hoe een drukke ‘kleine’ zelfstandige ondernemer in staat is om een aantal oplossingen te ontwikkelen waarmee de manier waarop deze toernooien in beeld worden gebracht grotendeels is geautomatiseerd. Van Loon: “Het is eigenlijk begonnen toen SBS6 televisie in 2006 uit kostenoverwegingen besloot om te stoppen met het in beeld brengen van dartwedstrijden. Als freelance sportcameraman had ik dit jaren voor ze gedaan en ik zag dat er allerlei mogelijkheden waren om zo’n evenement tegen lagere kosten vast te leggen.”

Media has no description

© PXimport

Remote camera's

Robbert begon als één van de eersten met het inzetten van remote camera’s waardoor er minder (dure) cameramensen nodig waren om een wedstrijd vast te leggen. Door gebruik te maken van zogeheten presets kon razendsnel worden overgeschakeld van het ene camerastandpunt naar het andere. Daarnaast kon hij een oplossing bieden om toernooien in HD-kwaliteit via internet te streamen, destijds een primeur. “Na een succesvolle trial in Duitsland werden al snel alle wedstrijden op die manier uitgezonden”, vertelt hij trots. Hij kwam met Inventeers in contact toen hem gevraagd werd om ook de scores en statistieken van darters via een overlay in beeld te zetten. Darten is vooral rekenen en hiervoor werd door Inventeers een oplossing gemaakt die is doorontwikkeld tot het huidige DartScoreKeeper. Degene die tijdens de wedstrijd verantwoordelijk is voor het bijhouden van de score – de zogeheten ‘scorekeeper’ – hoeft niet langer te hoofdrekenen maar hoeft alleen aan te geven hoeveel punten een speler gooit. Robbert: “Het is een kwestie van de vakken aanraken waar de pijlen terecht zijn gekomen om de score uit te rekenen en deze automatisch voor de kijkers in beeld te zetten.”

Media has no description

© PXimport

Nieuwe oplossingen

Robbert had al snel door dat het gebruik van presets’ niet alleen een slimme manier is om remote camera’s op afstand te bedienen. Ook het aansturen van video- en audiomixers, schakelpanelen en opnameapparatuur kan ermee sterk worden vereenvoudigd. Het resulteerde wederom in een succesvolle samenwerking met Inventeers waar het programma Preset- Master uit voortkwam. “In plaats van allerlei dure hardware kunnen nu met één softwarepakket allerlei devices worden aangestuurd. PresetMaster zorgt er bij darts voor dat de remote camera’s razendsnel inzoomen op het juiste deel van het dartboard. En als een eerder gegooide pijl het zicht belemmert, wordt automatisch een camera gebruikt die vanuit een andere hoek wel vrij zicht heeft”, vertelt Robbert. En de ontwikkelingen gaan snel want inmiddels worden er ook 4K-camera’s gebruikt waaruit een 1K-beeld wordt gesneden dat vervolgens wordt vergroot. Met deze innovatieve aanpak is inzoomen op de dubbels niet langer nodig. Ook het nieuwste door Inventeers ontwikkelde product - de T-Rider camerarobot – kan worden bediend met PresetMaster. De T-rider is een gemotoriseerde dolly waarmee remote camera’s naar een andere plek kunnen worden verplaatst. Het unieke aan dit product is dat de T-rider ‘rijdt’ over een zogeheten aluminium Truss-profiel; standaard aanwezig in vrijwel elke studio, concertzaal of conferentiecentrum en ideaal voor het bevestigen van bijvoorbeeld verlichting, speakers, etc. Robbert: “De T-rider maakt remote camera’s mobiel waardoor tegen lage kosten toch kwalitatief hoge mediaproducties kunnen worden gemaakt.” De volledige ontwikkeling en assemblage van de T-rider ligt bij Inventeers en Robbert richt zich op de verkoop. “We staan op het punt om de T-rider te lanceren en het zou de manier waarop mediaproducties in de toekomst worden gemaakt op een substantiële manier kunnen veranderen!”

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten