6 Manieren waarop EMM de risico’s van je mobiele apparaten beperkt

© PXimport

6 Manieren waarop EMM de risico’s van je mobiele apparaten beperkt

Geplaatst: 25 juni 2018 - 11:05

Aangepast: 24 november 2022 - 13:11

Partnerredactie

Smartphones en tablets zijn onmisbaar binnen moderne organisaties. Tegelijkertijd moet echter worden voldaan aan de nieuwe Europese privacywetgeving (AVG) en worden voorkomen data – bijvoorbeeld bij diefstal of verlies – op straat terecht komt. Met Enterprise Mobility Management (EMM) hou je de controle.

partner

© PXimport

Binnen veel organisaties worden smartphones en tablets intensief gebruikt voor mail, het bewerken van documenten, het raadplegen van bedrijfsgegevens en tal van andere dagelijkse werkzaamheden. Dat gebeurt niet alleen op mobiele apparaten die hiervoor ter beschikking worden gesteld, maar ook steeds vaker op de eigen smartphones en tablets van medewerkers.

Enorme risico’s

Deze vorm van mobiele werken geeft een flinke impuls aan de productiviteit van mensen, maar vormt tegelijkertijd ook een groot risico. De AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) vereist dat er maatregelen worden genomen en dat nauwkeurig wordt vastgelegd hoe met de persoonlijke gegevens op deze devices wordt omgegaan. Tegelijkertijd bestaat er ook een risico dat – bijvoorbeeld bij diefstal van een mobiel apparaat – gegevens en bedrijfsgeheimen in verkeerde handen vallen. Mobile Security zou daarom een hoge prioriteit moeten krijgen.

Enterprise Mobility Management

Met Enterprise Mobility Management (EMM) wordt speciale software ingezet om een soort schil om alle mobiele apparaten in een organisatie heen te leggen.

Zo wordt niet alleen voorkomen dat belangrijke gegevens ‘lekken’, maar wordt tegelijkertijd de compliance aan AVG verder versterkt. Dit zijn de 6 manieren waarop EMM mobile devices beschermt:

1. Zakelijk en privé scheiden

Met EMM wordt het mogelijk een strikte scheiding aan te brengen tussen privé en zakelijk op mobiele apparaten. Zo wordt voorkomen dat privémail terecht komt bij klanten, bedrijfsgegevens in publieke clouds terecht komt en gegevens van collega’s en klanten bijvoorbeeld op privé social media accounts verschijnt.

2. Toegangsbeheer instellen

EMM maakt het ook mogelijk om exact te bepalen welke mobiele apparaten toegang hebben apps en andere services, waarbij ongeoorloofde verzoeken direct kunnen worden geblokkeerd. Belangrijk, want de AVG vereist dat bijvoorbeeld alleen daartoe gerechtigde personen toegang mogen hebben tot privacygevoelige gegevens.

3. Toegang beperken tot mobiele apparaten

Smartphones en tablets kunnen relatief eenvoudig verloren of gestolen worden waardoor een groot risico ontstaat dat derden toegang kunnen krijgen tot de gegevens. Met EMM wordt het mogelijk om zulke apparaten op afstand te blokkeren en te wissen. Op die manier wordt het risico op het lekken van gegevens enorm verkleind.

4. Gegevens loggen en analyseren

Door te loggen welke data er van en naar mobiele apparaten gaat, wordt het voor IT-beheerders een stuk eenvoudiger om de beveiliging aan te scherpen. EMM zorgt er op deze manier dat er bij een datalek kan worden achterhaald wat er precies misging waarmee tegelijkertijd ook een bijdrage wordt geleverd aan de verantwoordingsplicht die de AVG stelt. Bovendien zijn deze logs ook goed bruikbaar voor opsporingsdiensten.

5. Data versleutelen

Een goede manier om te voorkomen dat hackers toegang krijgen tot data op gestolen mobiele apparaten is door deze te versleutelen. EMM maakt het op die manier een stuk lastiger voor onbevoegden om toegang te krijgen tot bestanden met vertrouwelijke gegevens.

6. Malafide apps blokkeren

Een groot gevaar vormen malafide apps die – al of niet door de gebruiker – op mobiele apparaten worden geïnstalleerd en die ongemerkt toegang proberen te krijgen tot bijvoorbeeld bedrijfsgegevens. Enterprise Mobility Management zorgt ervoor dat IT-beheerders de mogelijkheid hebben om hiervoor beleidsregels op te stellen zodat de kans dat dit soort apps op apparaten toch geïnstalleerd worden, aanzienlijk afneemt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten