5 handige tips voor veilig internet op vakantie

© PXimport

5 handige tips voor veilig internet op vakantie

Over ons

Geplaatst: 27 juli 2016 - 09:20

Aangepast: 16 november 2022 - 10:33

Partnerredactie

Op vakantie of tijdens een lekker dagje uit deze zomer wil je natuurlijk ook internet bij de hand hebben. Om contact te houden met het thuisfront, je uitgaves te controleren of gewoon het nieuws bijhouden. Bitdefender geeft je enkele handige tips om zorgeloos te internetten op vakantie!

© PXimport

Bewust van open wifi-netwerken

In het hotel of op het vliegveld zijn het vooral open netwerken waarmee je verbindt om online te komen. In de meeste gevallen moet je eerst door een loginpagina komen om het internet op te komen. Iedereen kan echter verbinden met open netwerken en op open netwerken wordt al het netwerkverkeer onversleuteld verzonden en ontvangen. Hierdoor is het voor kwaadwillenden ontzettend makkelijk om dit verkeer te onderscheppen. Houd hier dus rekening mee door zaken als internetbankieren, werkmail, webwinkelen en andere belangrijke zaken niet via een open netwerk te doen. Houd er ook rekening mee, dat zodra je verbindt met je smartphone of tablet op een open netwerk, je mail-app direct synchroniseert, waardoor je mailverkeer onbedoeld over het open netwerk vliegt. Beter kun je de automatische synchronisatie even uitzetten voordat je met het open netwerk verbindt.

3G / 4G

Heb je tijdens je vakantie dan tóch toegang nodig tot je mail of internetbankieren, maar zijn er alleen open netwerken (of geen wifi-netwerken) aanwezig, dan neig je toch naar de onveilige optie. In dat geval is het een veiliger idee om roaming aan te zetten. Dan maak je direct verbinding met de mobiele provider en kunnen kwaadwillenden je verkeer niet onderscheppen. Maar als je in het buitenland zit en met name buiten Europa, dan kunnen deze kosten snel heel hoog oplopen. Probeer dan je internetverbruik te beperken tot internetbankieren (kost weinig data) of alleen het binnenhalen van je berichtjes. Ook kun je in bijvoorbeeld WhatsApp aangeven dat afbeeldingen en video’s niet automatisch gedownload mogen worden, wat weer veel dure data scheelt.

VPN

Het is ook mogelijk om alsnog veilig verbinding te maken met open netwerken. Dit doe je door een VPN-verbinding in te stellen op je apparaat. Een VPN-verbinding is in feite een afgesloten tunnel voor jouw netwerkverkeer. Je apparaat maakt hierbij een versleutelde verbinding met een VPN-server. Dit internetverkeer is dus niet uit te lezen door anderen op je netwerk, zelfs niet door de netwerk-eigenaren. Zo kun je dus bijvoorbeeld internetbankieren of je foto’s versturen naar familie en vrienden, zonder je zorgen te hoeven maken. Een bijkomend voordeel van een VPN-verbinding is dat sites en apps die je gebruikt denken dat je vanaf de locatie internet, waar de VPN-server staat. Staat deze in Nederland, dan kun je dus gewoon Uitzending Gemist blijven bekijken zonder die suffe regio-blokkade. Welke VPN-aanbieder kun je het beste kiezen? Pak daarvoor onze test er eens bij.

© PXimport

Open netwerken vergeten

Wanneer je mobiele apparaat een bekend wifi-netwerk ziet, zal deze automatisch verbinding maken, waarna apps direct beginnen met het binnenhalen van bijvoorbeeld mailtjes en chats. Dit kan makkelijk worden misbruikt. Het is immers zo gepiept om een open netwerk te maken met de naam ‘wifi in de trein’, ‘Starbucks’ of de naam van je hotel en al het verkeer van de telefoon (die automatisch verbindt) in je zak af te tappen. Zonder dat je het door hebt, want het toestel zit meestal gewoon in je tas of broekzak. Je voorkomt dit soort misbruik eenvoudig, door zo nu en dan je lijst met bekende wifi-netwerken op te schonen. In Android en Windows kan dat eenvoudig in de draadloze instellingen. Bij iOS kan dat - onveilig en vreemd genoeg - alléén als je binnen bereik van het netwerk bent dat je wilt verwijderen.

LTE-router

Als je meerdere apparaten meebrengt op vakantie (bijvoorbeeld als je met je familie op reis gaat). Dan is een LTE-router ook een veilige manier om op vakantie van internet gebruik te maken. Je koopt een prepaid-simkaartje met een hoeveelheid data en plaatst deze in de router. Vervolgens kan ieder apparaat via een wifi-verbinding naar de router het internet op. Handig voor op de camping of als je buiten Europa reist. Zorg er echter wel voor dat je LTE-router adequaat ingesteld is, en natuurlijk géén open netwerk uitzendt.

MEER LEZEN OVER ONLINE VEILIGHEID? KLIK HIER

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000