Stoppen met roken? De Stoptober-app werkt echt

© Pixelbliss - stock.adobe.com

Stoppen met roken? De Stoptober-app werkt echt

Geplaatst: 30 september 2022 - 12:12

Aangepast: 22 december 2022 - 11:45

Annemarie Korevaar

Wil je stoppen met roken? Dan is morgen een prima dag om daar mee te beginnen. Dan start namelijk Stoptober: een landelijke campagne om mensen te helpen 28 dagen lang (en hopelijk daarna voor altijd) rookvrij te blijven. Maar: werkt die Stoptober-app? Annemarie van ID.nl vertelt over haar eigen ervaringen.

Dat stoppen met roken moeilijk is, weet ik als geen ander. Tientallen pogingen strandden al na een paar dagen of hooguit een paar weken. Met hulp van Stoptober lukte het vorig jaar wél. Toegegeven: er volgde na een paar maanden een terugval, maar ook die is weer overwonnen. Met steun van de app, die je ook na oktober gewoon op je telefoon kunt laten staan.

Motivatie

Wanneer je de app installeert en je naam hebt ingevuld, word je al meteen aan het werk gezet. Zo word je gevraagd wat je motivatie is om te stoppen. Je kunt daarbij kiezen uit Familie, Geld of Gezondheid. Kies je bijvoorbeeld voor Familie, dan kun je foto’s van familieleden uploaden. Bij Gezondheid kun je foto’s verzamelen van dingen die je doen denken aan gezond leven. Misschien droom je ervan om ooit nog eens de Alpe d’Huez op te fietsen. Of wil je, zoals ik, graag langere wandelingen maken. Kies je Geld, dan kun je een foto uploaden van iets dat je heel graag wilt kopen met het geld dat je uitspaart door niet te roken. Zo krijg je elke keer dat je de app opent een extra steuntje in de rug.

Screenshots uit de Stoptober-app

Wat is jouw motivatie om te stoppen met roken?

Geld besparen

Hoewel geld natuurlijk een uitstekende motivatie is (17,1 procent inflatie meldde het CBS vandaag, 30 september), heb ik daar niet voor gekozen. Wat je bespaart, zie je namelijk ook (al) op een andere plek in de app. Je beantwoordt namelijk ook vragen over je rookgedrag. Hoe snel na het opstaan steek je je eerste sigaret op, hoeveel sigaretten rook je per dag, hoeveel sigaretten zitten er in een pakje en wat betaal je voor een pakje sigaretten (of shag)? Met die laatste gegevens wordt elke dag berekend wat je die dag hebt bespaard en wat je vanaf het moment dat je gestopt bent, hebt bespaard. Ook na Stoptober loopt die teller door.

In mijn geval liep het bedrag aardig op. Ik had me voorgenomen om dat geld ook echt apart te zetten. Dat is niet helemaal gelukt, maar misschien lukt jou dat wel. Het gaat in elk geval om serieus geld. Juist in deze financieel zware tijden is het fijn om zelf de controle te hebben. Daarmee bedoel ik dat je natuurlijk wel wat kunt besparen op je boodschappen en je energieverbruik, maar dat je het niet helemaal kunt terugbrengen naar nul. Maar je geld uitgeven aan sigaretten, daar kun je wél helemaal mee stoppen!

Hoeveel kun jij besparen door te stoppen met roken?

De app houdt bij hoeveel je bespaart. En dat kan flink oplopen!

Elke dag steun

Wat mij enorm heeft geholpen, is om in de Instellingen de meldingen bij Ondersteuning en Dagelijkse Check aan te zetten. Om met die laatste te beginnen: daardoor krijg je tijdens de stopperiode elke keer dat je de app opent de vraag of je nog rookvrij bent. Het geeft echt voldoening wanneer je dan op ‘Ja’ kunt drukken (en het voelt echt minder fijn wanneer je op ‘Nee’ moet drukken). Ondersteuning inschakelen betekent dat je dagelijks om 11.00 uur een tip of ondersteunend bericht krijgt.

Altijd toegang tot handige tips

Je hebt trouwens wanneer je maar wilt toegang tot tips en online hulp. Je wordt dan doorgeleid naar de site van Stoptober, waar je uitleg kunt vinden over coaching, nicotinevervangers en medicijnen die je stoppoging nog meer kans van slagen kunnen geven. Zelf heb ik daar informatie uitgehaald over nicotinevervangers. Die had ik natuurlijk al vaak zien liggen bij de drogist, maar eigenlijk nooit gekocht, omdat ik dacht dat ze toch niet zouden helpen. Naar aanleiding van Stoptober toch maar van die mintjes gehaald. En ze helpen. Nog steeds trouwens: als ik een echt zwak moment heb, neem ik er eentje.

Nicotinezuigtabletten kunnen helpen wanneer je wilt stoppen met roken.

Stoptober geeft je ook informatie over hulpmiddelen die de kans dat je stoppoging slaagt kunnen verhogen.

Natuurlijk kun je ook terecht op de socials. Er zijn community’s ingericht op Facebook, je kunt terecht op Twitter, YouTube, Instagram en TikTok. Ook kun je zelf chatgroepen aanmaken met vrienden of familie. Zeker een aanrader als je niet de enige bent in jouw omgeving die nu echt wil stoppen met roken.

Bewust stoppen met roken

Wat de app vooral heeft gedaan, is me bewust bezig laten zijn met het stoppen met roken. Op momenten dat ik anders een sigaret zou hebben opgestoken, opende ik de app. Drukken op ‘Ja’ (ik ben nog rookvrij) was dan een instant geluksmomentje. En als ik het echt moeilijk had, keek ik op de socials of las ik de tips. Voor afleiding en om mezelf eraan te herinneren dat ik echt goed bezig was.

En ja, ik heb een terugval gehad. Maar anders dan na andere mislukte stoppogingen voelde ik nu heel sterk dat ik zo snel mogelijk weer opnieuw wilde stoppen met roken. Ook tijdens de terugval keek ik nog regelmatig in de app. Daar werd ik stiekem een beetje verdrietig van, maar het sterkte me ook. Natuurlijk, zwakke momenten zullen er altijd zijn. Maar de Stoptober-app helpt me om die momenten te weerstaan. Inmiddels ben ik alweer een tijdje gestopt met roken. Een opluchting, letterlijk en figuurlijk!

De Stoptober-app voor de iPhone

De Stoptober-app voor Android

P.S. Grote kans dat je, als je eenmaal gestopt bent met roken, nog meer aan je gezondheid wilt doen. Een fitnesstracker kan je daar eventueel bij helpen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten