Elektrische omafiets kopen

Elektrische omafiets kopen

Elektrische fiets

Geplaatst: 20 mei 2019 - 04:58

Aangepast: 15 september 2022 - 07:37

Een omafiets is natuurlijk een absolute klassieker in ons land! Het is daarom extra fijn dat je ook deze fietsen tegenwoordig gewoon met trapondersteuning kunt kopen. Gelukkig zie je bij de meeste elektrische omafietsen niet eens dat het om een elektrische variant. Hierdoor blijft het klassieke uiterlijk van de fiets - ondanks een aantal moderne verschillen - namelijk behouden!

Wat is een omafiets?

Een omafiets is te herkennen aan de damesbocht in het frame. Hierdoor heeft de fiets een extra lage instap, hetgeen op- en afstappen gemakkelijk maakt. Andere kenmerkende elementen zijn het klassieke rechte stuur, de jasbeschermers en de terugtraprem. Door het stuur en het frame van de omafiets zit je rechtop. De omafiets kent over het algemeen geen versnellingen. De fiets is in principe bedoeld voor relatief korte afstanden. Ook heeft hij een gesloten kettingkast waar je dus geen omkijken naar hebt. Inmiddels is de fiets echter wel wat moderner gemaakt! Daarover later meer, eerst vertellen we je over de herkomst van de omafiets.

De herkomst van de omafiets

In de negentiende eeuw werden fietsframes allemaal gebogen gemaakt. Vroeger hadden dus alle fietsen de welbekende bocht in het frame. De term omafiets bestond toen alleen nog niet. De term kwam op in de jaren ’50, toen er ook andere modellen fietsen werden ontwikkeld. Modernere dames kozen liever voor hippere modellen. Omdat de traditionele fiets ouderwets werd bevonden, kwam de naam opoefiets naar voren. Pas tegen het einde van de jaren ’70 steeg de omafiets weer in populariteit. Het nostalgische uiterlijk bleek de jeugd enorm aan te spreken. En inmiddels is de fiets zelfs niet meer weg te denken uit het straatbeeld.

De veranderende omafiets

Een omafiets is misschien wel de meest populaire fiets in ons land. De omafiets is net zoals de opafiets zelfs immens populair onder jongeren. Sterker nog: er zijn omafietsen voor kinderen verkrijgbaar! Omafietsen hebben van oudsher een simpel, donker design. Inmiddels is echter een grote verscheidenheid aan opties beschikbaar, ook qua kleur. Vroegere omafietsen waren voorzien van een terugtraprem en hadden geen versnellingen. Ook op dit gebied is er echter inmiddels een hoop veranderd, zo kun je vaak kiezen voor een model met handremmen en zijn er elektrische omafietsen met voordrager, zodat je heel gemakkelijk je boodschappen kunt doen.

Een elektrische omafiets voor oma?

Als je een jaartje ouder wordt, blijkt het steeds lastiger om bijvoorbeeld even snel op de fiets boodschappen te doen of een mooie tocht door de bossen te maken met je kleinkinderen. Een elektrische omafiets kan uitkomst bieden! De ondersteuning die deze e-bikes je geven, zorgt ervoor dat je een steuntje in de rug krijgt, zelfs als je een wat mindere conditie hebt dan voorheen.

Elektrische omafiets met middenmotor

De meeste elektrische omafietsen zijn uitgerust met een middenmotor. Aangezien deze motor laag in het frame zit, is het mogelijk om de e-bike in kwestie een wat lagere instap te geven. Daarbij komt een middenmotor de stabiliteit ten goede, omdat ook het gewicht laag bij de grond ligt. Dit type motor geeft je volgens velen het meest natuurlijke fietsgevoel.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000