Elektrische herenfiets kopen

Elektrische herenfiets kopen

Elektrische fiets

Geplaatst: 7 mei 2019 - 10:08

Aangepast: 19 september 2022 - 13:00

Van stadsfietsen tot mountainbikes en alles ertussenin; vrijwel alle soorten fietsen kun je tegenwoordig kopen met elektrische ondersteuning. Dat geldt natuurlijk ook voor de oude trouwe herenfiets. De herenfiets is gemakkelijk te herkennen aan de middenstang, die extra stevigheid biedt. We spreken tegenwoordig echter eigenlijk alleen nog maar over dames- en herenfietsen omdat ze dit vroeger zo hebben bepaald. Tegenwoordig kan namelijk iedereen voor een elektrische herenfiets kiezen!

Waarom een elektrische fiets?

De reden om een elektrische fiets te kopen, is voor iedereen anders. Misschien wil je naar je werk fietsen, maar niet uitgeput aankomen? Misschien ben je minder goed ter been, maar wil je toch kunnen blijven fietsen? Of misschien wil je op een gemakkelijke manier je kinderen naar school brengen? Met een elektrische fiets kun je er nog vaker voor kiezen de fiets te pakken. Ook voor die ritten waarbij je nu nog voor de auto zou kiezen!

Hoe werkt een elektrische fiets?

Je gebruikt een e-bike in principe zoals een gewone fiets. Het grote verschil is dat een elektrische fiets een motor heeft, die je tijdens het fietsen ondersteuning biedt. De trapondersteuning bij een elektrische fiets wordt opgewekt door een motor, die wordt aangedreven door een accu. Deze accu laad je op via een regulier stopcontact. Je bent dus niet gebonden aan een laadpaal. Hoe lang je vervolgens kunt fietsen met één acculading is onder meer afhankelijk van wind, bandenspanning en gewicht. We spreken in dit kader wel over accucapaciteit en actieradius. Er zijn elektrische fietsen met een afneembare accu, zodat je altijd een tweede (volle) accu mee kunt nemen. Vergeet echter niet dat een elektrische fiets natuurlijk ook gewoon te gebruiken is met een lege accu, al trapt hij dan wel behoorlijk zwaar.

Aandachtspunten elektrische fiets

Veel mensen vinden het spannend een e-bike te kopen. Logisch, want er hangt toch vaak een niet gering prijskaartje aan. We zetten daarom graag een aantal aandachtspunten op een rijtje:

  • Om te beginnen is het zaak na te denken over de plaatsing van de motor. Een e-bike met een voorwielmotor is een van de meest stille en goedkope opties. Een elektrische fiets met middenmotor heeft als voordeel dat de fiets stabiel op de weg ligt. Een e-bike met een achterwielmotor geeft de fietser letterlijk een duwtje in de rug.

  • Het is belangrijk om het juiste frame te kiezen. Met het juiste model voorkom je namelijk onnodige belasting op spieren, pezen en zenuwen. Let daarbij ook op een goed passend fietszadel, zodat je geen last krijgt van zadelpijn bij langere ritten op je elektrische fiets.

  • Ten slotte noemen we de hoeveelheid ondersteuning die een e-bike je kan bieden. In dit kader is het onder meer zaak om te kijken naar de actieradius, het rijprogramma en het aantal versnellingen.

Modellen elektrische herenfietsen

Er zijn diverse modellen elektrische herenfietsen. Denk bijvoorbeeld aan transportfietsen, stadsfietsen, mountainbikes en elektrische fietsen met lage instap. Het frame van deze laatste ziet er op het eerste gezicht uit als een damesframe, maar is bedoeld voor zowel vrouwen als mannen. Vooral mannen die het lastig vinden om op een ‘normale’ herenfiets te stappen, kunnen veel baat hebben bij een extra lage middenstang. Sinds een paar jaar is er ook een snellere variant van de elektrische fiets op de markt: de speed pedelec.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000