De mooiste fietsroute van Zuid-Limburg

De mooiste fietsroute van Zuid-Limburg

Elektrische fiets

Geplaatst: 27 mei 2019 - 09:01

Aangepast: 15 september 2022 - 07:35

In het zuidelijkste puntje van Limburg is van alles te beleven. Niet alleen varieert het landschap hier van heuvelachtig naar (tamelijk) vlak, ook de natuur is afwisselend. In deze 34,5 kilometer lange fietsroute zie je het beste van wat Zuid-Limburg te bieden heeft: zo fiets je door bossen, langs kastelen en door het prachtige Maastricht.

Fietsen langs weiden en wijngaarden

We starten onze route in het zuidelijkste dorp van Limburg bij knooppunt 100: Mesch. Mesch is op zichzelf al de moeite waard om te bekijken. Het dorp is gelegen aan rivier de Voer die ontspringt in België. Daarnaast vind je overal in Mesch oude monumentale boerderijen en zelfs een wijngaard genaamd Sjtejneberg. Deze wijngaard diende als decor voor de opnames van de tv-serie ‘Dagboek van een Herdershond’. Mesch is zowel het begin- als eindpunt van deze fietsroute en leent zich ideaal om na het fietsen nog even de benen te strekken en een kop koffie te drinken of uitgebreid te lunchen bij bijvoorbeeld Auberge ’t Koffer (op loopafstand van de wijngaard). We vervolgen onze fietstocht via knooppunt 80 naar knooppunt 72 dat ligt in Sint Geertruid. Onderweg naar Sint Geertruid fiets je door een omgeving van weiden, bossen en hier en daar wat water. Sint Geertruid werd gesticht in het jaar 1000 en kent dan ook verschillende monumentale panden waaronder de kerk en ‘Het stenen huis’.

De fietsroute door Zuid-Limburg

Wild spotten in natuurreservaat Savelsbos

De tocht trekt verder langs knooppunt 106 door Eckelrade. Het volgende knooppunt is 73. Tussen deze twee punten doorkruis je het Salvelsbos. Dit bos heeft de status van natuurreservaat en vormt een thuis voor onder andere de vos, das en het wilde zwijn. Knooppunt 5 leidt je vervolgens langs Maastricht en bij knooppunt 6 slaan we linksaf de stad in. De route loopt dwars door de stad over de Maas en langs de binnenstad. Eenmaal aangekomen bij knooppunt 1 ben je vlak in de buurt van het Vrijthof, het bekendste plein van Maastricht en de perfecte plek voor een versnapering op een van de vele terrassen. Vanaf knooppunt 12 verlaten we de stad weer en vervolgen onze weg verder langs de Maas langs knooppunt 411, 412 en 413. Bij 413 steken we de Maas terug over met een veerboot. Een ideaal moment om even uit te rusten en te genieten van de mooie overtocht. De weg wordt vervolgd vanaf knooppunt 76 in Eijsden. Als je dorstig bent geworden van de overtocht kun je een drankje nuttigen bij Braserie La Meuse op de Diepstraat in Eijsden. Wanneer je weer opgeladen bent fiets je onderweg naar knooppunt 77 langs kasteel Eijsden. Dit kasteel werd gebouwd in 1636 en is helaas in privébezit dus rondleidingen zijn niet mogelijk. Toch is het leuk om dit prachtige gebouw voorbij te zien komen. Vanaf hier is het niet ver meer terug naar het eindpunt. Via knooppunt 78 is het nog maar 700 meter naar knooppunt 100 en ben je rondgefietst langs de Maas, de prachtige dorpen en bossen die Limburg te bieden heeft.

Fietsen met knooppunten

Heb je geen zin om ingewikkelde routebeschrijvingen te onthouden? Fiets dan via fietsknooppunten: witgroene ronde borden met een nummer erop. Samen bestrijken ze praktisch het complete fietspadennetwerk van Nederland. Je hoeft dan niet meer te onthouden waar je precies linksaf of rechtsaf moet slaan: je fiets gewoon van nummer naar nummer. Heel makkelijk dus! Je kunt een route uitzetten via de ANWB of Fietsknoop. Er is ook een bijbehorende app voor iOS en voor Android. Nog niet uitgefietst? Meer fietsroutes vind je in het overzicht.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000