De mooiste fietsroute in Utrecht

De mooiste fietsroute in Utrecht

Elektrische fiets

Geplaatst: 27 mei 2019 - 09:03

Aangepast: 15 september 2022 - 07:34

De fietsroute door Utrecht is 39,8 kilometer lang en neemt je mee door Veenendaal, gelegen aan Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. Dit prachtige natuurgebied leent zich ideaal om doorheen te fietsen. Ook de Amerongse Bovenpolder is een bezoekje waard. Deze fietsroute combineert stad met natuur.

De fietsroute door Utrecht start in het centrum Veenendaal en eindigt hier ook. Veenendaal omschrijft zichzelf als een echte winkelstad. In het centrum vind je alle bekende modewinkels en kleinschalige boetiekjes. Leuk als je voor of na je fietstocht nog even door de winkels wil struinen. De knooppunten 59, 81, 45 en 85 voeren je door de stad. Onderweg kom je een aantal leuke grachten tegen en steek je het Valleikanaal over. Vanaf knooppunt 85 begeven we ons officieel in het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug.

Fietsen door de Utrechtse Heuvelrug

Deze tocht doorkruist ongeveer de helft van de Utrechtse Heuvelrug. Na de Veluwe is de Utrechtse Heuvelrug het grootste bosgebied van Nederland. Hier vind je verschillende soorten natuurgebieden zoals bossen, weiden en heide maar ook stuifzandvlaktes. Het eerstvolgende knooppunt is knooppunt 43. Onderweg hiernaartoe kom je langs landgoed Prattenburg. Hier is een klein kasteel te zien met aangrenzende kasteeltuinen. De tuinen zijn toegankelijk voor publiek, het huis zelf helaas niet.

Via knooppunt 20 en 66 vervolgen we onze weg door de Utrechtse Heuvelrug en buigen af naar beneden richting knooppunt 67. Deze weg leidt langs de prachtige natuur naar Amerongen. Eenmaal bij knooppunt 65 aangekomen houden we halt voor een korte pauze. Op de Veenseweg ligt Restaurant ’t Berghuis. Dit bosrestaurant is gespecialiseerd in pannenkoeken en voor de kinderen is er een speeltuin aan het restaurant gelegen. Hier vind je ook de Amerongse Bovenpolder. Dit natuurgebied gaat over in de Nederrijn die voor een uniek landschap en hoogteverschil heeft gezorgd.

Route land oude tabaksplantage Willem III plantage

Vanaf knooppunt 42 heb je eveneens uitzicht op de Amerongense berg. Deze heuvel is iets hoger dan 69 meter en kijkt uit over de oudste bosgedeeltes van de Utrechtse Heuvelrug. Sommige van de dennen die in dit bos aanwezig zijn, stammen uit 1770. Via knooppunt 41, gelegen in Elst, vervolgen we onze weg naar het volgende bijzondere natuurgebied dat in Utrecht te vinden is. De Willem III plantage dat zijn naam dankt aan de tabaksplantage die hier in 1853 gesticht werd. In dit gebied zijn meerdere projecten actief die moeten zorgen voor de terugkomst van zeldzame faunasoorten. Vooral vogels zullen profiteren van de nieuwe riviernatuur die hier wordt aangelegd.

Via een lus bestaande uit de knooppunten 37, 36, 38 en 39 gaat de tocht via Rhenen langs recreatiegebied Kwintelooijen terug naar knooppunt 85 waarbij we afbuigen terug naar Veenendaal. De route gaat via dezelfde weg als dat je gestart bent richting het centrum. Ben je voor het eindpunt nog toe aan een adempauze en/of hapje? Stop dan even bij café-brasserie Zeldzaam op de J.G. Sandbrinkstraat. Hier kun je terecht voor een lekkere lunch of borrel voordat je de route eindigt in hartje Veenendaal bij knooppunt 59.

Fietsen met knooppuntenHeb je geen zin om ingewikkelde routebeschrijvingen te onthouden? Fiets dan via fietsknooppunten: witgroene ronde borden met een nummer erop. Samen bestrijken ze praktisch het complete fietspadennetwerk van Nederland. Je hoeft dan niet meer te onthouden waar je precies linksaf of rechtsaf moet slaan: je fiets gewoon van nummer naar nummer. Heel makkelijk dus! Je kunt een route uitzetten via de ANWB of Fietsknoop. Er is ook een bijbehorende app voor iOS en voor Android. Nog niet uitgefietst? Meer fietsroutes vind je in het overzicht.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000