De mooiste fietsroute door Overijssel

De mooiste fietsroute door Overijssel

Elektrische fiets

Geplaatst: 29 mei 2019 - 11:32

Aangepast: 15 september 2022 - 07:34

Deze fietsroute door Overijssel is een echte lust voor het oog. Je fietst door het pittoreske Giethoorn en door de prachtige natuur van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Met een totaalafstand van 36,9 kilometer maak je een rondje door een prachtig gebied in Overijssel.

De fietsroute door Overijssel gaat van start bij knooppunt 61 in Giethoorn. Giethoorn staat bekend om de prachtige huizen, natuur en natuurlijk de kleine grachten die door het dorp lopen. Het wordt ook wel het Venetië van het Noorden genoemd. Je kunt het dorp verkennen door een rondvaart te boeken over deze grachten of meer leren over geschiedenis van Giethoorn in de vele musea. Bezoek bijvoorbeeld Museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus. Geïnteresseerd in geschiedenis die écht ver teruggaat? Dan kun je terecht bij Museum De Oude Aarde waarin een grote collectie fossielen en mineralen.

De Belterwijde en Kleine Belterwijde

Vanuit Giethoorn vertrekt de fietstocht naar knooppunt 66 en gaat via knooppunt 63 richting het water en het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Bij knooppunt 94 aangekomen fiets je over de Blauwehandseweg over het meer de Belterwijde. Dit meer was oorspronkelijk een laagveengebied dat verveend werd vanaf de Middeleeuwen. Tegenwoordig kun je rondom het meer kamperen, watersporten beoefenen of vissen. Het meer is onderdeel van het Nationaal Park. Tussen knooppunt 94 en 84 kom je door Belt-Schutsloot.

Dit eveneens pittoreske dorpje leent zich goed voor een korte pauze en een kopje koffie. Hiervoor kun je terecht bij meerdere locaties zoals Eetcafé de Waterlelie. Dit café heeft een prachtig uitzicht over de Kleine Belterwijde en je kunt hier niet alleen terecht voor een hapje en een drankje maar ook voor bootverhuur. Wanneer je uitgerust (of uitgevaren) bent, verken je via de knooppunten 84, 82 en 81 het Nationaal Park verder.

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Het Nationaal Park is mede ontstaan door hulp van de mens. Door het verveenen van het gebied is een uniek natuurlandschap ontstaan waar water en land zich constant afwisselen. Het is zelfs het grootste aaneengesloten laagveengebied van Noordwest-Europa. Het landschap leent zich ideaal voor allerlei soorten recreatie. Of dat nou fietsen, wandelen of varen met een bootje is: er is voor ieder wat wils. Bij knooppunt 51 ga je zelf ook het water op, namelijk met de veerboot. Deze brengt je naar knooppunt 52 en vanaf hier kun je weer verder fietsen. Via de Dwarsgracht kom je langs een uniek gebied waar kleine stukjes land omringd worden door water.

De Dwarsgracht is dan ook een populaire vakantie bestemming. Vanaf hier zijn we bijna rondgefietst en aangekomen bij Giethoorn. Een afsluitend drankje kan hier genuttigd worden bij Café-Restaurant ’t Vonder dat in de luwte van de bomen prachtig uitkijkt over het water.

Fietsen met knooppunten

Heb je geen zin om ingewikkelde routebeschrijvingen te onthouden? Fiets dan via fietsknooppunten: witgroene ronde borden met een nummer erop. Samen bestrijken ze praktisch het complete fietspadennetwerk van Nederland. Je hoeft dan niet meer te onthouden waar je precies linksaf of rechtsaf moet slaan: je fiets gewoon van nummer naar nummer. Heel makkelijk dus!

Je kunt een route uitzetten via de ANWB of Fietsknoop. Er is ook een bijbehorende app voor iOS en voor Android.

Nog niet uitgefietst? Meer fietsroutes vind je in het overzicht.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000