De mooiste fietsroute door Flevoland

De mooiste fietsroute door Flevoland

Elektrische fiets

Geplaatst: 29 mei 2019 - 11:31

Aangepast: 15 september 2022 - 07:34

Deze fietsroute door Flevoland begint in de haven van Lelystad en voert je langs en door de Oostvaardersplassen. In een rondje van 43 kilometer fiets je onder andere over de Oostvaardersdijk tussen de Grote Plas en het Markermeer door en kun je genieten van een weids en ruim vergezicht.

We starten onze fietsroute door Flevoland zoals gezegd in de haven van Lelystad bij knooppunt 25. In deze haven liggen verschillende soorten boten aangemeerd en kun je je ogen uitkijken in de jachthaven. Hier vind je ook de oudste boom van Lelystad. In de jaren ’50 van de vorige eeuw, toen Oostelijk en Zuidelijk Flevoland nog onderwater stonden en het ’t IJsselmeer heette, werden er piketpaaltjes gebruikt om de aanleg en inrichting van het werkeiland vorm te geven. Deze piketpaaltjes bestonden uit wilgenhout en daarvan is er één ontsprongen tot deze boom.

Onze weg vervolgt zich richting knooppunt 24. Hier bevind je je tussen allerlei soorten wateren in namelijk het Bovenwater, de Oostvaardersplassen en het Markermeer. Deze route door Flevoland blijft zich continu rond de verschillende plassen slingeren. Onderweg naar knooppunt 23 vind je de Oostvaardersplassen aan je ene hand en het Hollandse Hout aan je andere hand. Dit natuurgebied werd beplant na het opspuiten van Flevoland in de jaren ’70. De beplanting bestaat voornamelijk uit wilgen, elzen en populieren.

De Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen in Flevoland is een groot moersasgebied met rietvelden, graslanden en waterplassen dat omringd wordt door bosgebied. Dit natuurgebied staat onder bescherming van Staatsbosbeheer. Dit door mensen gecreëerde natuurgebied is een thuishaven voor allerlei soorten fauna zoals verschillende vogelsoorten en wild. In het gebied zijn verschillende uitkijkpunten aangelegd zodat je al deze diersoorten goed kunt bekijken. Vergeet echter niet je verrekijker mee te nemen want de Oostvaardersplassen zijn niet vrij toegankelijk. We houden de Oostvaardersplassen tijdens deze fietsroute goed in het zicht. Eerst volgen we het natuurgebied via de knooppunten 8, 6, 93 en 97 onderlangs. Nu zijn we dichtbij de stad Almere. Hoewel we deze stad met de fietsroute niet helemaal gaan verkennen, loont het toch om de stad kort in te duiken en een rustmoment in te plannen. Bij knooppunt 64 slaan we een van de buitenwijken van Almere in en fietsen richting knooppunt 57. Hier wordt het tijd voor een korte pauze bij Smakelijke Boel op de Bolderweg. In de lunchroom kun je vanzelfsprekend lunchen maar ook ontbijten of borrelen. Als je uitgerust bent, verlaten we Almere via knooppunt 56. Onderweg hiernaartoe kom je weer langs een van de vele bossen die dit gebied kent, namelijk het Wilgenbos.

Bij knooppunt 64 slaan we een van de buitenwijken van Almere in en fietsen richting knooppunt 57. Hier wordt het tijd voor een korte pauze bij Smakelijke Boel op de Bolderweg. In de lunchroom kun je vanzelfsprekend lunchen maar ook ontbijten of borrelen. Als je uitgerust bent, verlaten we Almere via knooppunt 56. Onderweg hiernaartoe kom je weer langs een van de vele bossen die dit gebied kent, namelijk het Wilgenbos.

Langs het water over de Oostvaardersdijk

Vanaf dit punt komt de route over de Oostvaardersdijk die ons weer terug naar knooppunt 25 in Lelystad leidt. Op deze dijk loop je de kans enkele zeevogels te spotten. Wil je wat meer de tijd nemen? Stop dan bij vogeluitkijkpunt ‘Grote Zilverreiger’. Dit uitkijkpunt ligt vlakbij Lelystad waardoor je binnen enkele meters je fietsroute door Flevoland hebt voltooid.

Fietsen met knooppuntenHeb je geen zin om ingewikkelde routebeschrijvingen te onthouden? Fiets dan via fietsknooppunten: witgroene ronde borden met een nummer erop. Samen bestrijken ze praktisch het complete fietspadennetwerk van Nederland. Je hoeft dan niet meer te onthouden waar je precies linksaf of rechtsaf moet slaan: je fiets gewoon van nummer naar nummer. Heel makkelijk dus! Je kunt een route uitzetten via de ANWB of Fietsknoop. Er is ook een bijbehorende app voor iOS en voor Android. Nog niet uitgefietst? Meer fietsroutes vind je in het overzicht.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000