De mooiste fietsroute door Drenthe

De mooiste fietsroute door Drenthe

Elektrische fiets

Geplaatst: 29 mei 2019 - 11:30

Aangepast: 15 september 2022 - 07:34

Deze fietsroute door Drenthe is 45,6 kilometer lang en voert je niet alleen langs de prachtige natuur van Drenthe maar ook door de stad Emmen en langs enkele belangrijke historische punten: de hunebedden.

De hunebedden zijn de oudste monumenten van Nederland. Deze prehistorische grafkamers zijn ontstaan rond 4000-3000 voor Christus. Ze bestaan uit meerdere staande draagstenen en één deksteen. De grootte van de keien maakt dat het indrukwekkende monumenten zijn om te bekijken. Deze fietsroute voert je langs enkele hunebedden rondom Emmen.

Fietsroute door Drenthe: De hunebedden

De route start bij knooppunt 21 in Emmen. In en rondom Emmen zijn al meerdere hunebedden te vinden. Om knooppunt 21 heen liggen de hunebedden D41, D43 en D45. Hunebed D41 ligt aan de rand van de wijk Emmermeer. Hunebed D43 is speciaal: dit is namelijk het enige langgraf type dat in Nederland te vinden is. In Duitsland en Denemarken vind je meer van dit soort graven, maar Nederland telt er maar één. Hunebed D45 ligt in de Emmerdennen en is het op een na grootste hunebed van Nederland.

In Emmen zelf is er natuurlijk ook veel meer te beleven dan alleen de hunebedden. In de stad ligt ook de Wildlands Adventrue Zoo. In deze dierentuin zijn er drie gebieden gemaakt: de jungle, waar je op een boot kunt varen of hoog door de bomen kunt klimmen via touwbruggen, de savanne en de noordpool waar je dieren vindt die alleen in de koude gebieden voorkomen. In Emmen kun je ook lekker lunchen. Ga bijvoorbeeld eens langs Lunchcafé Sisters op de Matissepassage of Grand Café Karakter op de Dalipassage. Vanaf Emmen vertrekken we naar knooppunt 16 waar hunebed D44 ligt. Dit hunebed is het enige in Nederland dat in particulier bezit is. Vanaf hier fietsen we langs het kanaal naar knooppunt 19. Hier ligt het hunebed D42 in de buurt. De volgende hunebedden vind je bij knooppunt 14. Hier liggen namelijk D50 en D51 gelegen aan de Hunebedweg. Knooppunt 14 ligt vlak naast Noord-Sleen en voert ons naar knooppunt 8 gelegen in Sleen. In Sleen kun je terecht voor een maaltijd of een high tea bij Theater De Deel.

Reis door het verleden bij openluchtmuseum

We vervolgen onze weg verder de natuur in. De knooppunten 33, 75, 77 en 59 voeren door bosrijk gebied. Bij knooppunt 59 vind je Openluchtmuseum Ellert en Brammert. In dit openluchtmuseum ga je terug in de tijd en kun je onder andere nagebouwde plaggenhutten en Saksische boerderijen bewonderen. Via velden en akkers onderweg naar knooppunt 36 beginnen we langzaam aan de terugweg richting Emmen. Onderweg hiernaartoe doorkruisen we nog éénmaal een bosrijk gebied. Op deze weg vind je nog een aantal hunebedden namelijk D35, D38 en D39.

Bij knooppunt 37 vind je ook het hol dat in de Tweede Wereldoorlog werd uitgegraven en bewoond door Joodse onderduikers. Vanaf hier ga je weer richting het beginpunt van knooppunt 21 en heb je een tocht langs een deel van de hunebedden die in Drenthe te vinden zijn gemaakt.

Fietsen met knooppuntenHeb je geen zin om ingewikkelde routebeschrijvingen te onthouden? Fiets dan via fietsknooppunten: witgroene ronde borden met een nummer erop. Samen bestrijken ze praktisch het complete fietspadennetwerk van Nederland. Je hoeft dan niet meer te onthouden waar je precies linksaf of rechtsaf moet slaan: je fiets gewoon van nummer naar nummer. Heel makkelijk dus! Je kunt een route uitzetten via de ANWB of Fietsknoop. Er is ook een bijbehorende app voor iOS en voor Android. Nog niet uitgefietst? Meer fietsroutes vind je in het overzicht.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000