De mooiste fietsroute door de Achterhoek

De mooiste fietsroute door de Achterhoek

Elektrische fiets

Geplaatst: 16 juni 2019 - 09:08

Aangepast: 15 september 2022 - 07:33

De Achterhoek is een gebied in Gelderland waarover hier en daar aardig wat discussie kan ontstaan want: welke dorpen en steden horen er nou precies bij de Achterhoek? Deze fietsroute is 37,1 kilometer lang en brengt je door Doesburg, Rheden, Beinum en natuurlijk langs prachtige natuur.

We starten de fietsroute door de Achterhoek bij knooppunt 35 in Doesburg. Doesburg is een Hanzestad gelegen aan de Oude IJsel. In de Middeleeuwen, voordat Amsterdam en Rotterdam hun grote handelsbekendheid kregen, maakte Doesburg deel uit van meer dan 200 Hanzesteden, verspreid over Europa, waar handel gedreven werd. Het oude centrum van de stad heeft ook zeker nog de allure van vroegere tijden en leent zich ideaal om doorheen te slenteren voor of na deze fietsroute. Wie meer wil weten over de rijke geschiedenis van deze prachtige stad, kan terecht bij Streekmuseum De Roode Tooren op de Roggestraat 9. Hier zijn meerdere displays opgesteld die oude ambachten uit vroegere tijden laten zien.

Vergezichten in de Achterhoek

We vertalen Doesburg en fietsen via de knooppunten 1, 52 en 90 langs de Oude IJsel. Bij dit laatste knooppunt steken we de rivier over per veerpond en vervolgen we onze weg door de prachtige landschappen die de Achterhoek te bieden heeft. Dit zijn voornamelijk weidse vergezichten over akkers en weiden.

Fietsen rondom de Rhederlaag

Vanaf knooppunt 85 komen we aan bij het volgende dorp: Rheden. Bij het Wapen van Rheden kun je kort pauze nemen voor een lekker kopje koffie of een uitgebreide lunch. Je vindt het Wapen van Rheden op de Groenestraat 58. Rheden is gelegen aan de Rhederlaag: een groot recreatiegebied waar water, zandstranden en bosgebied zich afwisselt. Deze plek leent zich uitstekend voor (water)recreatie in de zomer maar biedt ook een prettige afwisseling om omheen te fietsen. Tussen knooppunt 80 en 26 steken we eerst de IJssel over met een pondje. Vervolgens gaan we tussen de knooppunten 26 en 24 wederom het water over met Veerpont de Veerstal.

Aan de andere kant van de Rhederlaag komen we aan bij Giesbeek. Ook hier zijn er allerlei mogelijkheden voor waterrecreatie. Toch lekkere trek gekregen van het oversteken van de Rhederlaag? Dan kun je terecht bij het schattige restaurant Kleine Zakopane waar authentieke Poolse gerechten geserveerd worden. Vanaf Giesbeek volgen we tot knooppunt 38 nog de IJsel waarna we een kleine duik zuidwaarts maken. Via de knooppunten 42, 43 en 41 fiets je langs open graslanden richting Beinum. Deze wijk hoort oorspronkelijk al bij Doesburg en vanaf hier ronden we dan ook onze fietsroute door de Achterhoek af. Nog eenmaal steken we de Oude IJsel over bij knooppunt 37 en volgen deze naar het ena laatste knooppunt namelijk 36. Hierna is het nog maar een kort stukje door de stad voordat we weer zijn aangekomen bij het beginpunt.

FIETSEN MET KNOOPPUNTEN

Heb je geen zin om ingewikkelde routebeschrijvingen te onthouden? Fiets dan via fietsknooppunten: witgroene ronde borden met een nummer erop. Samen bestrijken ze praktisch het complete fietspadennetwerk van Nederland. Je hoeft dan niet meer te onthouden waar je precies linksaf of rechtsaf moet slaan: je fiets gewoon van nummer naar nummer. Heel makkelijk dus! Je kunt een route uitzetten via de ANWB of Fietsknoop. Er is ook een bijbehorende app voor iOS en voor Android. Nog niet uitgefietst? Meer fietsroutes vind je in het overzicht.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000