De mooiste fietsroute bij Valkenburg

De mooiste fietsroute bij Valkenburg

Elektrische fiets

Geplaatst: 25 juni 2019 - 07:23

Aangepast: 15 september 2022 - 07:33

Het pittoreske Valkenburg in Zuid-Limburg is prachtig om te zien in elk seizoen van het jaar. In de winter vind je er een kerstmarkt in de grotten en in de zomer leent de stad en de omgeving zich perfect voor een fietstocht. Deze fietsroute bij Valkenburg voert je langs enkele hoogtepunten van Zuid-Limburg.

Valkenburg

Valkenburg is gelegen in het Zuid-Limburgse heuvelland. Dat betekent dat je tijdens deze 35,6 kilometer lange fietsroute je beenspieren wat meer zult moeten gebruiken. Valkenburg heeft een hoog toeristisch gehalte vanwege de vele activiteiten en bezienswaardigheden die men kan aandoen. Zo is er een steenkolenmijn nagebouwd waar de mijngeschiedenis van Limburg getoond en verteld wordt. De mijnen spelen een zeer grote rol in de geschiedenis van Limburg en dit is dan ook zeker een aanrader. In Valkenburg kan je vaak onder de grond duiken. Bezoek naast de mijnen bijvoorbeeld de Fluweelgrotten of de Romeinse catacomben. Daarnaast heeft Valkenburg zijn eigen gemeentegrot: de Cauberg grot. In het centrum kun je op meerdere locaties bourgondisch genieten. Voor koffie met iets zoets kun je terecht bij Lunchroom & Patisserie de Bongerd. De liefhebber van een meer hartige maaltijd kan terecht op het mooie terras van Aan de Linde.

De natuur van Zuid-Limburg

Vanuit Valkenburg trekt de fietsroute de Zuid-Limburgse natuur in. Hier kom je langs en door het Polferbosch, een prehistorische vuursteenmijn en het openluchttheater van Valkenburg. Er wordt gezegd dat de Bokkenrijders hier vroeger voor elke plundertocht bij elkaar kwamen. Onderweg naar knooppunt 102 kom je langs enkele mergelgroeven. Dit zijn ongeveer 250 grote en kleine gangenstelsels die zijn ontstaan door de winning van kalksteen en krijtgesteente. Daarnaast prijkt naast Valkenburg natuurlijk de Cauberg. Het beklimmen hiervan is aanslag op de been- en kuitspieren maar levert prachtige uitzichten op.

Margraten

Bij knooppunt 70 komen we aan in Margraten. Margraten staat vooral bekend om de Amerikaanse Begraafplaats. Dit is een Amerikaanse militaire begraafplaats met een monument ter nagedachtenis aan de militairen die zijn gevallen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er liggen meer dan ruim 8000 soldaten begraven op de 26,5 hectare grote begraafplaats. De witte kruizen in talloze rijen blijven een zeer indrukwekkend gezicht. Ook leent Margraten zich perfect om een pauze in te lassen. Bij Loods 81 kun je terecht voor een ambachtelijke lunch. Vanaf Margraten fietsen we verder het Limburgse heuvellandschap in. Net voor knooppunt 58 vind je nog een mooie bezienswaardigheid: kasteel Wijlre. Dit prachtige kasteel is omgeven door water en natuur. Daarnaast kun je het als bezoeker van dichtbij bekijken. Van donderdag tot zondag is het kasteel van 11:00 tot 17:00 uur geopend voor publiek. Vanaf hier fietsen we weer langzaam richting het beginpunt van onze fietsroute bij Valkenburg. Via de knooppunten 58 en 59 kun je nog even genieten van de natuur totdat je bij knooppunt 60 weer aankomt in Valkenburg.

FIETSEN MET KNOOPPUNTEN

Heb je geen zin om ingewikkelde routebeschrijvingen te onthouden? Fiets dan via fietsknooppunten: witgroene ronde borden met een nummer erop. Samen bestrijken ze praktisch het complete fietspadennetwerk van Nederland. Je hoeft dan niet meer te onthouden waar je precies linksaf of rechtsaf moet slaan: je fiets gewoon van nummer naar nummer. Heel makkelijk dus! Je kunt een route uitzetten via de ANWB of Fietsknoop. Er is ook een bijbehorende app voor iOS en voor Android. Nog niet uitgefietst? Meer fietsroutes vind je in het overzicht.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000