ID.nl logo
Zelf je schuur isoleren? Zo doe je dat!
Energie

Zelf je schuur isoleren? Zo doe je dat!

Wil jij de schuur in je tuin graag isoleren? In deze handleiding nemen we je bij de hand en bespreken we alle stappen voor goed geïsoleerde wanden van je schuur. Hierdoor zit je er, zelfs in de schuur, het hele jaar door lekker warmpjes bij.

Op een ijskoude avond of ochtend een schuur inlopen is niet het favoriete moment van je dag. Fatsoenlijke isolatie is op zo’n moment geen overbodige luxe. In deze handleiding leggen we uit wat de effectiefste en makkelijkste manier is om zelf de muren van je schuur te isoleren. • Welke isolatiemateriaal past het beste bij jouw wensen? • Het maken van een houten frame voor de isolatie • Het plaatsen van de isolatie zelf Ben je op zoek naar meer achtergrondinformatie? Lees dan ons uitgebreide artikel over isolatiematerialen.

Gereedschap:

• Rolmaat
• Broodmes
Zaag
Boormachine
Nietpistool

Materiaal:

• Isolatiemateriaal
• Geïmpregneerde latten
• Balken voor het frame
• Dampdoorlatende folie
• Dampwerende folie
Flexibele afdichtkit
• Aluminium tape
• Schroeven

Bescherming:

• Mondkapje
Veiligheidsbril
• Handschoenen

Welke gedeeltes van de schuur moet je isoleren?

Het isoleren van de wanden van je schuur levert het meeste resultaat op. Daarna volgt het dak. Ben je van plan om er veel tijd door te brengen? Voorzie dan ook de vloer van isolatie. Denk er verder aan dat je via eventuele ramen ook veel warmte verliest.

In dit artikel beperken we ons tot het isoleren van muren. Bij het isoleren van een bestaande schuur breng je het isolatiemateriaal aan de binnenkant van de muur aan. ❗ Let op: hierdoor wordt de ruimte een stukje kleiner.

Isoleren en de R-waarde van isolatiemateriaal: wat heb je nodig?

Met welk isolatiemateriaal wordt jouw schuur een prettige ruimte? De effectiviteit van isolatiemateriaal wordt uitgedrukt in m²K/W, ook wel R-waarde of Rd-waarde genoemd. Dat klinkt wellicht ingewikkeld, maar dat valt best mee. Het is in feite niets meer dan de verhouding tussen de warmtegeleidingscoëfficiënt en de diameter van het materiaal. Voor de opslag van spullen is een R-waarde van 2,5 voldoende. Als je ook graag tijd in de ruimte doorbrengt, raden we een R-waarde van tenminste 4 aan. Voor complete energieneutraalheid is een R-waarde van minstens 6 vereist. Maar dit is voor een schuur meestal wat overdreven. De effectiviteit wordt uiteindelijk bepaald door de dikte en de isolatiewaarde van het gebruikte materiaal.

"Een R-waarde van 2,5 is genoeg voor de opslag van spullen, minimaal 4 is prettig wanneer je tijd in de ruimte doorbrengt"

- Jurjen, klus-expert van ID.nl

Lees ook: Je huis isoleren? Gebruik de Rd-waarde om het beste materiaal te kiezen

De meest geschikte materialen voor isolatie van een schuur

Wat is precies het doel van de isolatie? Voor uitstekende thermische en degelijke akoestische isolatie is glaswol een geschikte keuze. Het is betaalbaar, makkelijk te verwerken en brandwerend. Ga je voor de hoogst mogelijke akoestische isolatie? Dan is steenwol een betere keuze. Dat is iets duurder en net als glaswol eenvoudig aan te brengen en brandwerend.

Het gebruik van polyurethaan (PUR, ook wel purschuim genoemd) raden we af om twee redenen. Het is moeilijk te installeren én het is slecht voor het milieu. PIR-platen, gemaakt van polyisocyanuraat, zijn duur, lastig te verwerken en leveren matige akoestische isolatie. Piepschuim is eveneens minder geschikt om zelf te installeren.

In deze handleiding gaan we uit van het gebruik van glaswol met een doorsnede van 60 mm. Steenwol breng je op identieke wijze aan.

Stappenplan voor muurisolatie van een schuur aan de binnenkant

Ben je er klaar voor? Want nu begint het echte werk. Doorloop de volgende stappen voor systematische plaatsing van muurisolatie:

• Geïmpregneerde latten plaatsen
• Dampdoorlatende folie aanbrengen
• Frame van houten balken maken
• Glaswol plaatsen
• Dampwerende folie aanbrengen
• Afwerking met gipsplaten

De bovenstaande lijst geeft ook aan in welke volgorde de materialen worden geplaatst vanaf de buitenmuur.

Begin met een raamwerk van geïmpregneerde latten

Voor je begint, verwijder je uitstekende schroeven en andere grove onregelmatigheden. Sluit de stroom af en haal alle contactdozen van de muur. We kiezen voor geïmpregneerde latten omdat die bestand zijn tegen vocht. Je plaatst de latten verticaal tegen de muur, van de vloer tot het plafond. 

Een afstand tussen iedere lat van 60 centimeter is perfect. Kies de juiste boor en pluggen op basis van het materiaal van de buitenmuur, meestal hout of steen.

Dampdoorlatende folie aanbrengen

Nu is het tijd voor de dampdoorlatende (ook bekend als dampopen) folie. Dit materiaal koop je op rollen en breng je horizontaal aan. Begin boven in een hoek en niet het begin vast aan de eerste lat. Rol de folie helemaal uit tot aan de ander kant van de muur en niet het hier ook vast. Maak alleen de bovenste rand vast met nietjes. Voor de volgende laag gebruik je 10 centimeter overlap, waarbij de bovenste laag valt over de laag die daaronder ligt. Pas als je alles van boven naar beneden hebt aangelegd, niet je de folie helemaal vast. Plak kieren en eventuele scheuren dicht met aluminium tape.

Maak een frame van houten balken

De houten balken die je gebruikt moeten net zo breed zijn als het isolatiemateriaal. Gangbare rollen beginnen vanaf 60 millimeter. Doorgaans is dat genoeg voor een schuur. Begin met de buitenste rand. Houd rekening met een luchtspouw van 20 millimeter. Leg de latten dus 20 millimeter van het folie af. Bevestig de eerste balk aan de vloer en werk langs de muren en het plafond. Tussen de balken de muur breng je flexibele afdichtkit aan. Hout is namelijk een natuurproduct dat krimpt en uitzet.

Het plaatsen van de glaswol

Het is eindelijk zover: we gaan het isolatiemateriaal plaatsen. Om je luchtwegen, huid en ogen te beschermen is het verstandig om een mondkapje, lange mouwen, handschoenen en een veiligheidsbril te dragen. Snijd de glaswolplaten op maat, in dit geval een breedte van 60 centimeter. Een broodmes is hiervoor het handigste gereedschap.

Let erop dat de platen goed op elkaar aansluiten en dat er geen kieren ontstaan. Als het frame goed in elkaar zit is dat meestal geen probleem.

Dampdichte folie aanbrengen

Aan de binnenkant van de muur brengen we dampdichte folie aan zodat vocht niet in de isolatie kan trekken. Ga op dezelfde manier te werk als met de dampdoorlatende folie. Zorg dus voor 10 centimeter overlap en plak naden af met aluminium tape.

Afwerking met gipsplaten

Uiteraard wil je de pas geïsoleerde muur mooi afwerken. Dat doe je met gipsplaten, die standaard 60 centimeter breed zijn. Dat past dus precies op het frame.

Meet de hoogte van de muur en snijd de gipsplaten op maat. Dat doe je door een scherp mes twee keer over de voorkant van de gipsplaat te halen. Vervolgens knak je de gipsplaat vrij eenvoudig via de achterzijde doormidden. Daarna maak je de gipsplaten met schroeven vast aan het frame. Je hebt nu een mooie, strakke wand die je naar wens kunt afwerken. Veel plezier met je geïsoleerde schuur!

🧣 Ook je huis isoleren? ⮯