ID.nl logo
Welke energiebesparende maatregelen zijn interessant voor (sociale) huurders?
Energie

Welke energiebesparende maatregelen zijn interessant voor (sociale) huurders?

Zonnepanelen, isolatie en tripleglas: steeds meer huiseigenaren verduurzamen hun woning. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook prettig voor de portemonnee. Maar hoe zit het met de verduurzamingsmogelijkheden als je een woning huurt? In dit artikel nemen we de opties voor energiebesparende maatregelen voor (sociale) huurders met je door.

In dit artikel lees je:

  • Wat de regels zijn voor het aanbrengen van wijzigingen in je huurwoning

  • Welke energiebesparende maatregelen je zonder toestemming kunt uitvoeren

  • Van welke subsidies jij (en je verhuurder) gebruik kan maken

  • Wie de kosten voor verduurzaming moet betalen

  • Ook interessant: Energiezuinig ventileren in de winter, zo doe je dat

Verduurzamen voor (sociale) huurders

Als huurder wil je mogelijk energie besparen. Dat kan door simpelweg je gedrag te veranderen, bijvoorbeeld door de thermostaat overdag maximaal op 19 graden te zetten of door wat korter te douchen. Toch zijn er effectievere maatregelen, vooral als je woning niet (goed genoeg) geïsoleerd is. Huiseigenaren bepalen volledig zelf wat en wanneer ze verduurzamen. Voor huurders ligt dat iets anders. De verhuurder heeft immers zeggenschap over de woning. Toch zijn er verschillende energiebesparende maatregelen voor (sociale huurders). Bij het (laten) uitvoeren van sommige maatregelen kun je zelfs een subsidie krijgen.

Lang niet alle huurders weten dat ze best wat opties hebben als het om energiebesparende maatregelen gaat. Het is bovendien niet altijd nodig om toestemming te vragen van de verhuurder. In beginsel is alles wat aan de woning vastzit of aanwezig is als je er intrekt eigendom van de verhuurder. Dat wil niet zeggen dat je niets mag veranderen, zolang het maar maatregelen zijn die je kunt terugdraaien als je verhuist. 

Ter illustratie: plaats je een muur op zolder om een extra kamer te creëren, dan moet je die muur in principe weer verwijderen als je huurcontract is opgezegd. Er zijn uitzonderingen, zoals wanneer de nieuwe huurder jouw wijzigingen wil overnemen. De nieuwe bewoner wordt dan wel verantwoordelijk voor het eventueel weghalen van de muur, indien de verhuurder dat wenst. Anderzijds is het belangrijk om niets van de verhuurder weg te gooien. Vervang je iets in de woning, zorg er dan voor dat je het uiteindelijk weer terug kunt veranderen naar hoe het was toen je er introk. 

In elke kamer van je huis energie besparen? Kijk eens naar deze tips!

Deze opties heb je als huurder als het om verduurzamen gaat

Huurders kunnen een aantal kleine veranderingen doorvoeren in hun huurwoning, zoals het aanbrengen van radiatorfolie achter de verwarming of het plaatsen van een radiatorventilator. Is er een radiatorombouw geplaatst? Overweeg deze dan weg te halen (en bewaar hem, zodat je hem later kunt terugzetten). Verder kun je het gasfornuis mogelijk vervangen door een inductiekookplaat. Denk ook aan het vervangen van de douchekop door een waterbesparende variant, het direct sluiten van de (binnen)deuren en aan het vervangen van eventuele gloei- of halogeenlampen door ledlampen. Alle beetjes helpen! 

Daarnaast kun je zonder al te veel kosten en moeite een hoop van de eventueel aanwezige naden en kieren in je huurwoning dichtmaken. Volgens Milieu Centraal kun je daar tot wel 90 euro per jaar mee besparen. Plaats bijvoorbeeld een brievenbusborstel aan de binnenkant van je voordeur en breng tochtstrips aan bij de ramen.

Gaat er in je huurhuis veel warmte verloren? Bijvoorbeeld door onvoldoende isolatie of door het ontbreken van HR++- of tripleglas? Dit soort maatregelen zijn de verantwoordelijkheid van je verhuurder en mag je dan ook niet zonder toestemming uitvoeren. Dat betekent niet dat je maar bij de pakken neer moet zitten, want je kunt je verhuurder uiteraard wel vragen om je woning te verduurzamen. 

De Woonbond heeft een handige modelbrief opgesteld waarmee je je verhuurder kunt vragen energiebesparende maatregelen te treffen. Ook slim: doe je aanvraag niet alleen, maar trommel ook andere huurders bij dezelfde verhuurder op. Dat kan eventueel in een bewonerscommissie of huurdersorganisatie.

Om je verhuurder over te halen, kun je hem wijzen op de subsidiemogelijkheden. De verhuurder kan mogelijk een SVOH-, ISDE- of SAH-subsidie aanvragen. Deze subsidies zijn bedoeld om het verduurzamen van huurwoningen te stimuleren. Wil je verhuurder de woning écht niet verduurzamen, dan kun je gebruikmaken van het initiatiefrecht. Als je verhuurder geen geldig tegenargument heeft, moet hij akkoord gaan met je voorstel tot verduurzaming, zolang daar een redelijke huurverhoging tegenover staat.

Handig om te weten: vanaf 2030 is het wettelijk verplicht dat een huurhuis minimaal over energielabel D beschikt.

Wie betaalt de rekening (en hoe zit het met subsidies)?

Over het algemeen mag je ervan uitgaan dat kleine aanpassingen voor je eigen rekening zijn. Wel kun je mogelijk aankloppen bij de gemeente voor een subsidie. De gemeente Utrecht geeft bijvoorbeeld subsidie als je samen met andere bewoners energiebesparende maatregelen wilt treffen. In de gemeente Amsterdam kun je weer een subsidie krijgen voor het aardgasvrij maken van een woning, ook als huurder.

Sommige gemeenten bieden daarnaast een energiebox aan. Dat is een pakket waarin diverse producten zitten die je helpen energie te besparen, zoals radiatorfolie, een tochtband, een ledlamp en een doorvoerstekker met schakelaar. Om te zien welke subsidies en energiebespaarpakketten je gemeente aanbiedt, kun je het best even op de website van je gemeente of zoeken via de Energiesubsidiewijzer kijken.

Voor grotere aanpassingen, zoals het isoleren van je woning, het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp, en het vervangen van enkel- of dubbelglas, kan je verhuurder je huur verhogen. De huurverhoging moet echter wel redelijk zijn.

Lees ook: Zo loop je je subsidie voor verduurzaming niet mis