ID.nl logo
Subsidie voor warmtepompen gaat in 2025 omlaag (dus misschien is nu kopen een goed idee)
Energie

Subsidie voor warmtepompen gaat in 2025 omlaag (dus misschien is nu kopen een goed idee)

Als het aan de nieuwe regering ligt, wordt de ISDE-subsidie vanaf januari 2025 ingrijpend aangepast. De subsidie voor warmtepompen met een vermogen tot en met 12 kW, die voornamelijk voor woningen worden gebruikt, zal verlaagd worden. Voor warmtepompen met een hoger vermogen zal de subsidie juist verhoogd worden.

De nieuwe regering wil bezuinigen op het aantal subsidies dat ze verstrekt. Ze is van plan de ondersteuning voor de aanschaf van warmtepompen voor woningen te verminderen. In dit artikel lees je hoe de zaken ervoor staan. 

Snijden in ISDE

Deze maatregel past volgens de woordvoerder van het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) in het hoofdlijnenakkkoord van het nieuwe regeerprogramma, waar afgesproken werd om de uitgaven voor subsidies te bespreken in alle departementen. In 2024 is er nog 600 miljoen beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen, elektrische kookplaten en aansluitingen op een warmtenet. De begroting voor deze post zal stelselmatig dalen om in 2027 uit te komen bij 180 miljoen. Om de pil te vergulden, kan de ISDE-subsidiepot nog verder worden aangevuld met enkele tientallen miljoenen uit het Klimaatfonds. Goed nieuws is wel dat de ISDE-subsidie in ieder geval tot 2030 blijft bestaan.

De ISDE-subsidie De ISDE-subsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing) is een Nederlandse regeling die particulieren en zakelijke partijen ondersteunt bij het verduurzamen van hun woning of bedrijf. Deze subsidie is bedoeld voor investeringen in duurzame energiebronnen en energiebesparende maatregelen, zoals de installatie van zonnepanelen, warmtepompen, zonneboilers en isolatie. Het aanvragen van de subsidie kan via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Een andere koers

Om de klimaatdoelstellingen te halen, had de vorige regering aangekondigd dat vanaf 2026 bij vervanging van de cv-ketel een hybride of volledig elektrische warmtepomp verplicht zou worden. Daarnaast was het plan om de uitstoot van broeikasgassen fors te verminderen door duurzame installaties via subsidies te ondersteunen. De regering streefde ernaar om tegen 2030 1 miljoen hybride warmtepompen en 500.000 nieuwe aansluitingen op het warmtenet te realiseren.  

Gunstige leningen

Op tafel liggen wel gunstige leningen voor verduurzaming. Hiervan kunnen Verenigingen van Eigenaren die over het beheer van appartementen beslissen kunnen hier gebruik van maken. De rente wordt verlaagd met 1,5 procent zodat die nu uitkomt op 2 à 3 procent. Verder kunnen ook burgers met een inkomen tot 60.000 euro een renteloze lening aangaan om hun woning te verduurzamen. Voor zover we kunnen zien verandert er voor warmtepompboilers niets. Die hebben volgens de meldcodelijst immers een vermogen van 0 kW. 

Onder voorbehoud

Voor alle duidelijkheid: de nieuwe ISDE-opbouw is nog niet definitief. Dit gebeurt pas wanneer de gewijzigde regeling in de Staatscourant is gepubliceerd. In onderstaande tabel vind je de cijfers voor 2025 onder voorbehoud. Je leest ook het verschil met de huidige subsidies. Het KGG wil ieder jaar nagaan of de hoogte van de subsidie nog aansluit bij het uitgangspunt, zodat de bedragen eventueel verder aangepast zullen worden. Volgens de woordvoerder is de correctie bedoeld om te voorkomen dat de subsidie hoger uitvalt dan de afgesproken 30 procent van de investeringskosten.

Bovendien zou er een overgangsregeling zijn voor de mensen die dit jaar een warmtepomp hebben aangeschaft, maar pas volgend jaar de subsidie aanvragen. Sommige leveranciers moedigen daarom huiseigenaren aan om hun warmtepomp nog dit jaar te laten installeren. 

Verbazing

De details van de aanpassing stonden enigszins verstopt opgesteld in een internetconsultatie van de overheid (te lezen op deze pagina). De technieksector maakt zich in ieder geval zorgen. Het kabinet Schoof zegt vast te houden aan de vooropgestelde klimaatdoelstellingen, maar tegelijkertijd schrapt het de salderingsregeling voor zonnepanelen en de verplichting om vanaf 2026 bij vervanging van de cv-ketel minstens een hybride warmtepomp te nemen. Nu komt er ook de vermindering van de subsidie voor warmtepompen bij, die uitsluitend voelbaar zal bij installaties van woningen.  

Bezorgd over de energietransitie

Ook in het werkveld is men verbaasd. We spraken met Rik van Bavel, algemeen directeur en oprichter van Durocan, gespecialiseerd in warmtepompen. "Alweer zijn we verrast. Er was inderdaad een scheefgegroeide situatie waarbij de subsidiëring voor een hybridewarmtepomp in bepaalde gevallen boven de 30 procent van de investeringskosten uitsteeg. De hybride modellen zijn een stuk goedkoper in vergelijking met de volledig elektrische modellen en in dit plan wordt er nu geen onderscheid gemaakt tussen beide. Als je een all-electric warmtepomp op het oog hebt die ook warm tapwater kan leveren, dan haalt de huidige subsidiëring geenszins de vooropgestelde 30 procent van de investeringskosten. De voorgestelde maatregel is alweer door de bocht. Ik maak me vooral zorgen over de transitie van de energiemarkt."

Weten welke warmtepomp bij jou past?

Doe de check op Kieskeurig.nl en je weet het binnen 5 minuten!