Tips: Zo blijf je onder het energie prijsplafond

© PXimport

Tips: Zo blijf je onder het energie prijsplafond

Energiezuinigheid

Geplaatst: 30 november 2022 - 08:31

Aangepast: 31 december 2022 - 00:04

Laura Jenny

Terwijl de energieprijzen blijven stijgen heeft de overheid een hulpplan in het leven geroepen: het energie prijsplafond. Die financiële hulp is erg fijn, maar het blijft ook met dat plafond essentieel om energie te besparen. Je hoeft dan niet meteen te denken aan een warmtepomp of zonnepanelen: er zijn genoeg kleine, direct toepasbare maatregelen waarmee je je energieverbruik omlaag krijgt.

Wat is het prijsplafond?

Het prijsplafond is een door de overheid geïntroduceerde oplossing die ervoor moet zorgen dat Nederlanders minder snel financieel in de problemen komen door de stijgende prijzen van energie en gas. Dankzij het prijsplafond (waarover je meer leest op de site van de Rijksoverheid) is een kuub gas 1,45 euro en een kilowattuur stroom 0,40 euro. Áls je tenminste met je huishouden onder de 1200 kuub gas en 2900 kilowattuur stroom per jaar blijft. Ga je daar overheen, dan betaal je voor dat verbruik wél het volle pond. Dat volle pond is afhankelijk van je energieleveranciers, contract en de periode. BBEsparen dus.

Zorg goed voor je koelkast

Eén van de grootste energieverbruikers van het huis is de koelkast. Ten eerste is het goed om het vriesvak goed schoon te houden: hoe groter de ijslaag, hoe meer energie de koelkast verbruikt. Er zijn ook andere methoden om je koelkast nog energievriendelijker te gebruiken. Zet hem liever niet in de zon, naast de oven of naast de verwarming. Zorg ook dat er genoeg luchtcirculatie onder en achter de koelkast is. Op die manier kan het apparaat optimaal werken en dat bespaart energie.

Zorg daarnaast ook voor goede gewoonten in combinatie met je koelkast. Laat warme gerechten eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast zet. En andersom, haal gerechten die je wilt opwarmen op tijd uit de koeling. Check de rubbertjes. Niet alleen op hoe schoon ze zijn, maar ook op hoe goed ze nog sluiten. Zo kan er zo min mogelijk koude lucht ontsnappen. Wil je een glas drinken inschenken, laat de koelkastdeur dan niet openstaan tijdens het schenken maar doe hem snel weer dicht en trek hem later weer open om de fles terug te zetten. Kijk tot slot ook of je koelkast niet te koud staat: vaak is 3 tot 5 graden Celsius voor een koelkast helemaal perfect en bij de vriezer -18 graden. Elke graad lager kost weer flink meer energie.

© Creativebird

Zuiniger wassen

We weten allemaal dat het in de ‘daluren’ goedkoper is om te wassen, dus deze methode wordt al toegepast in veel huishoudens die voorzien zijn van een slimme meter. Er zijn echter nog meer manieren om zuiniger te wassen. Zo helpt het om de wasmachine op 20 of 30 graden te zetten wanneer de was niet zo heel vies is. Er wordt gedacht dat kouder wassen niet schoon wast, maar dat is een fabeltje. Let er wel op dat je wasmiddel ook geschikt is voor deze lagere temperaturen. Je bespaart er dubbel energie mee, omdat het water niet zo heet hoeft te worden gemaakt en er ook nog een kortere wastijd is. Zorg daarnaast dat je in elke was wel een handdoek meewast: die zorgt er namelijk al tijdens het wassen voor dat de was er minder nat uitkomt. Dat scheelt vervolgens weer in de wasdroger, of qua droogtijd op je wasrek. Gebruik je toch de wasdroger? Op Bol.com kun je bijvoorbeeld filteren op drogers met energielabel A+++.

Je thermostaat slim instellen

Heb je een slimme thermostaat, dan denk je wellicht dat deze al vanzelf energie voor je bespaart. Voor het optimale gebruik moet je echter iets bewuster te werk gaan. De slimme thermostaat kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je huis lekker warm is als thuiskomt, maar kan ook automatisch lager gaan wanneer je de deur uitloopt. Op basis van de locatiegegevens van je smartphone weet de slimme thermostaat dat hij een tandje lager kan. Heb je een heel regelmatig leven, dan is een verwarmingsschema instellen verstandig. Zo kun je hem 's nachts en bij afwezigheid een stuk lager zetten. Loop ook alle radiatoren in je woning na; is het echt nodig om op al deze plekken te stoken?

© PXimport

Je pc en telefoon energiebesparend gebruiken

Laptops en telefoons hebben allerlei mogelijkheden waardoor de batterij wordt gespaard. Zo kun je zo lang mogelijk gebruikmaken van het apparaat en bespaar je op de stroomkosten. Je kunt bijvoorbeeld een lagere vernieuwingsfrequentie kiezen op je Windows-laptop, en de stand voor batterij-optimalisatie aanzetten. Meer hierover lees je ook in ons artikel De beste tips voor een energiezuinige laptop.

Ook smartphones kunnen vaak op een batterij-optimalisatieprogramma draaien, waardoor bijvoorbeeld de schermverlichting lager staat en het scherm eerder uitgaat als je de telefoon niet gebruikt. Hierbij is het grootste voordeel misschien niet zozeer de besparing op je energierekening, maar dat je minder snel een nieuw apparaat hoeft te kopen omdat de batterij aanzienlijk langer meegaat.

© Piero Cruciatti

Je huis slimmer maken

De kans is groot dat je al wat smarthome-producten in huis hebt, maar misschien zijn er nog categorieën waarin je huis nóg slimmer kan. Zo kun je bijvoorbeeld slimme lampen inzetten om geld te besparen. Op vakantie eenvoudig controleren of je geen licht hebt laten branden: met een tik op je scherm zet je die, indien nodig, alsnog uit. Hetzelfde geldt voor slimme stopcontacten: je kunt hiermee op afstand je televisie van stand-by volledig uitschakelen. Slimme gordijnen kunnen ook enorm helpen bij energie besparen. Zo kun je zorgen dat de gordijnen wanneer het koud is sluiten, en vanzelf openen als de zon schijnt. Dat kan echt een paar graden schelen. 

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000